Няма да спират тока на варненската белодробна болница

OFFNews 22 юни 2022 в 13:46 864 0

Белодробна болница Варна

Снимка Архив

СБАЛПФЗ Варна

Няма да има спиране на тока в Белодробната болница във Варна, това съобщи ресорният заместник-кмет Коста Базитов на заседанието на общинската комисията по здравеопазване, цитиран от БНТ.

Съветниците обсъдиха натрупаните задължения и заплахата от режим на тока в лечебното заведение, след като директорът на лечебното заведение доц. Христо Ганчев заплаши, че ако им спрат тока ще заведе болните при кмета.

Белодробната болница във Варна е с дълг от 65 хиляди лв. към местното енергодружество, а персоналът не е получавал заплати от 10 месеца.

Болничен директор: Ако ни спрат тока, ще заведа болните при кмета

„Токът на този етап не е средство, под въздействието на което трябва да се взимат решения. Те трябва да дойдат от Министерството на здравеопазването“, коментира зам.-кмета Базитов.

Той припомни, че от 2015 г. има решение на Общинския съвет и то не е за закриване на лечебното заведение, а за преместване на дейността към някоя друга болница.

„Оттогава с всички министри съм имал среща с изключение на последния, който от 2 месеца отказва среща. Използваме всякакви контакти да се свържем с нея и да говорим за предприемане на действия, но отговор няма“, допълни заместник-кметът.

По думите му всяка година общината отделя средства за финансиране на бившия Тубдиспансер, но с растящите цени вече няма да е в състояние да покрива разходите.

„Тази година задълженията са за 600 000 лв., но догодина ще бъдат 1 млн. лева на базата на увеличението на цените на тока, водата, потреблението, издръжката. Не е възможно една община да издържа болница със социално-значимо заболяване от световен мащаб“, каза още Коста Базитов.

Членовете на комисията също се обединиха около позицията, че не общината, а държавата е тази, която трябва да реши съдбата на Белодробната болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови