Медиците искат повече информация преди да се ваксинират

OFFNews 10 декември 2020 в 09:45 1639 0

Снимка Pixabay

Здравни работници очакват повече информация за характеристиките на ваксините срещу COVID-19, преди да решат дали да се имунизират, други вече са изразили съгласие. Това показват данните РЗИ - Враца до момента.

Днес трябва да бъдат готови списъците на медиците, които биха се включили в националната имунизация срещу коронавируса. РЗИ – Враца ще координира ваксинационните дейности за областите Враца, Монтана и Видин.

„Очакваме ваксината през втората половина на януари – такива са данните досега. До края на годината трябва да сме готови с основните неща – къде да съхраняваме ваксината, как ще се раздава, кой ще я прилага“, каза за БНР д-р Кети Ценова, директор на РЗИ Враца.

В ранния следобед днес Регионалната здравна инспекция ще разполага с информация колко са заявилите интерес към ваксинирането медици. „Страшно много въпроси по телефоните задават – и колеги, и граждани във връзка с ваксината. Медиците обичаме да имаме много подробна информация. Към момента нямаме.“

Във Варна ситуацията е сходна. Лекарите задават много въпроси. В понеделник се очаква да пристигне фризер за ваксините. Така градът ще разполага общо с три фризера за съхранение на ваксините.

Над 500 са заболелите медицински работници – те няма да се ваксинират. Бройката няма да е толкова голяма, колкото са всички работещи в този сектор, поясни областният управител Стоян Пасев.

Има заявен интерес от стоматолози, общопрактикуващи лекари и медицински персонал от училищата, допълни той.

По-рано главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че в различните болници желаещите да се ваксинират медици са между 20 и 100%. Той си обясни разликата с това, че доста хора биха искали да има повече данни и опит с ваксината. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови