Масова ваксинация в Пекин преди китайската Нова година

OFFNews 04 януари 2021 в 14:20 1030 0

Снимка Pixabay

Въпреки големия студ хиляди жители на Пекин се редят на опашки, за да се ваксинират срещу COVID-19 в навечерието на големите пътувания заради китайската Нова година, съобщи Франс прес.

В стремежа си да избегнат нова епидемична вълна властите провеждат кампания за имунизиране срещу вируса. Само в столицата от петък до неделя са били ваксинирани над 73 000 души. Сред първите са общински служители и шофьори на автобуси, предаде БТА.

Миналата седмица здравните власти съобщиха, че са разрешили "под условие" масовото използване на китайската ваксина на "Синофарм", която според производителя е със 79 % ефикасност.

Кандидатите за ваксиниране в Пекин се събират в голям парк в източната част на града, където попълват електронен формуляр в смартфоните си, в който удостоверяват, че нямат противопоказания за ваксината. След това биват извозвани със специален транспорт до ваксинационен център.

Без да чака официалното разрешение на здравните власти, Китай още през лятото започна масово да ваксинира милиони хора, по-специално здравни работници, заминаващи в чужбина студенти и дипломати.

Миналата седмица властите съобщиха, че са поставени 4,5 милиона дози ваксина. Страната предвижда да ускори ваксинирането с наближаването на китайската Нова година, която тази година се пада на 12 февруари.

На тези празненства обикновено се наблюдава най-масовото преселение в света, защото милиони работници напускат големите градове и се прибират при семействата си.

Железопътният транспорт планира да извърши 407 милиона превози в периода на новогодишните отпуски между 28 януари и 8 март. За да се избегне претоварване, ще бъдат пуснати в движение допълнителни влакове, а някои университети вече затвориха, за да позволят на студентите си да се приберат у дома по-рано. По този начин някои от тях ще имат над два месеца ваканция.

Въпреки че успя да ограничи разпространението на коронавируса на своя територия, днес страната съобщи за 33 новозаразени за последните 24 часа - най-високият такъв показател от близо два месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!