Мамолог: Ракът на гърдата е напълно лечим, ако се хване навреме

OFFNews 10 октомври 2023 в 15:59 973 0

д-р Ваня Митова

Снимка Скрийншот

д-р Ваня Митова, хирург, мамолог

Ракът на гърдата е напълно лечим, ако се диагностицира навреме. За съжаление у нас той се открива в по-късен стадий. Това каза в интервю за БГНЕС д-р Ваня Митова, завеждащ Отделението по мамология и реконструктивна хирургия в Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО).

Тя е авторът на първото българско приложение за рак на гърдата Breast Help, което всяка жена може да инсталира на мобилния си телефон, таблет или компютър. То беше активирано през октомври миналата година. 

Започнах с алгоритъм, който да бъде за здравите, а след това с алгоритъм, който да бъде за вече диагностицираните с това заболяване пациентки. Отне ми около три години докато създадем всичко – от идеята до стартирането. За радост, намерих съмишленици в тази моя идея, които помогнаха изключително много и без които по никакъв начин нямаше как да се справя, разказва д-р Митова.

Целта на приложението е повече жени да се научат как да се преглеждат, кога да го правят, как да съхраняват информацията и да се насочат към точния специалист.

Заболяването е по-често срещно при жени с фамилна анамнеза, т.е. с близки родственици (майка, леля, баба, сестра), които са имали рак на гърдата. Жени, които са раждали по-късно, не са кърмили, след 30-годишна възраст, също са рискови. Жени, които са употребявали контрацептивни медикаменти също влизат в тази по-рискова група“, обяснява д-р Митова и допълва, че жени, на които между 10 и 25-годишна възраст е извършвана лъчетерапия, също са сред рисковите пациентки, както и жени, които са провеждали множество ин витро процедури с множество хормонални стимулации.

„Ракът на гърдата първо се разпространява в лимфните възли в подмишницата, т.е. ако ние имаме съмнения за метастази, за разсейки в лимфните възли, то поведението и лечението на тези пациентки може да се промени и последователността да бъде различна, затова е много важно да се изследват и те“, обясни още д-р Митова.

По думите ѝ възрастовата група с най-голям дял диагностицирани жени с рак на гърдата е между 40 и 65 г., през последните 5 г., обаче, се забелязва значително „подмладяване“ на болестта, заяви специалистът, като уточни, че това до голяма степен се дължи на промяна в живота, в околната среда и в природосъобразния начин на живот на пациентите и в резултат на това често се случва да се оперират и лекуват пациентки, които са между 30 и 35-годишна възраст.

Д-р Митова призова жените да се профилактират, да се изследват, да търсят начини за женско здраве, които да дават сигурност, че дори и да се появи в тяхното тяло рак на гърдата, то той ще бъде лекуван в ранен стадий.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки