Личните лекари - недоволни от бюджета за извънболнична помощ

OFFNews 30 октомври 2019 в 14:03 1287 0

Снимка Pixabay

Общопрактикуващите лекари настояват бюджетът за първична извънболнична помощ (ПИМП) за 2020 г. да бъде повишен с 25 млн. лв. спрямо сегашния.

В позиция предоставена на медиите от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) твърдят, че предложението им е напълно изпълнимо при настоящата събираемост на здравноосигурителните вноски. Писмото е адресирано до всички отговорни институции.

От НСОПЛБ заявяват своето несъгласие с първоначално обявеното увеличение на бюджета за сектора в размер на 19 млн. лв., което е с 6 млн. лв. по-малко от исканото от съсловието. Личните лекари смятат, че спестените 6 млн. от бюджета за ПИМП на фона на 4.744 милиарда лева бюджет на НЗОК не трябва да са за сметка на запълване на някоя друга "празнина".

"Предвиденият за ПИМП бюджет би трябвало да осигури поддържане на съществуването на нашите практики като покрива разходите (нека най-общо ги наречем консумативи) и възнагражденията, осигуровките и данъците", се казва още в позицията.

В системата на ПИМП, освен близо 4200 ОПЛ, работят още около 4000 медицински специалисти, в т.ч. медицински сестри и още други сътрудници, свързани с дейността на практиките, което означава, че съобразно законите от предвидения първоначално бюджет се връщат към държавния 38% за осигуровки, 10% данъци и ако има дивиденти - още 5%.

От Сдружението правят тези уточнения, "за да се избегне погрешната представа, че средствата, които изискваме като бюджет автоматично се превръщат в чисти доходи, които влизат в джоба общопрактикуващия лекар." Те посочват и данни за низходящата тенденция в бюджета за първична медицинска помощ, която с предвиденото за 2020 г. увеличение с 19 млн. лв. ще се задълбочи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки