Лекарският съюз взе страната на НЗОК: БФС всява паника, нужен е контрол върху аптеките

Не е ли редно да помислим за необходимостта от създаването на обществени аптеки, било то общински или държавни?, питат от БЛС

OFFNews 28 март 2023 в 14:29 2202 0

медицина

Снимка Pixabay

Зад позицията на Българския фармацевтичен съюз, прозира нежеланието за ефективен контрол върху отпускането на лекарства, смятат от БЛС

Пациентите не трябва да се превръщат в заложници на чужди интереси, маскирани зад паравана на добрата фармацевтична грижа. За пореден път сме свидетели как БФС всява паника сред обществото, възползвайки се от монополното си положение, злоупотребявайки с толкова чувствителна тема – здравето. И зад това прозира нежеланието да бъде осъществен ефективен контрол при отпускането на медикаменти, покривани от НЗОК.

Това твърдят в позиция от Българския лекарски съюз, по повод предупреждението на Българския фармацевтичен съюз, че заради блокирани преговори с Националната здравноосигурителна каса, пациентите с хронични заболявания може да не получават лекарствата, заплащани от НЗОК, след 1 април.

Във връзка с твърдението от страна на БФС, че „част от предложените от НЗОК промени ограничават значително правото на достъп на пациентите до лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, като ги задължават да получат продукти, които те не желаят“, искаме ясно да заявим:

Въпросът за т.нар. желание на пациента, се решава единствено и само в кабинета на лекаря. Там се обсъжда терапията на пациента, там е мястото, където той изразява своята воля, своето съгласие или несъгласие с назначеното лечение. В последствие, в аптеката, магистър-фармацевтът е длъжен да изпълни предписаното от лекаря. Желанието на БФС да се позволи отпускането на по-малко количество от предписаните от лекаря в електронната рецепта лекарства по Каса, може да компрометира лечебния процес, пишат от БЛС.

Оттам се позовават на журналистически разследвания от последните седмици, които са разкрили недобри практики, свързани с с отпускането на верифицирани или неверифицирани медикаменти, достигнали без рецепта до пациенти в Западна Европа.

БЛС категорично подкрепя усилията и на МЗ и на НЗОК за прекратяване на тези недобри практики. Апелираме за завишен контрол от страна на всички държавни институции за спазване на задължението за верификация на медикаментите, заплащани изцяло или частично от НЗОК. Задължително е въвеждането на контрол по отпускане и заплащане на лекарствените продукти, чрез подаване от страна на аптеката на верификационните кодове в НЗИС. Така ще се гарантира проследимостта при отпускането на лекарства до конкретния пациент и ще се предотвратят евентуални злоупотреби, се казва още в съобщението.

От съсловната организация подчертават, че фармацевтичните услуги са едни от малкото прехвърлени изцяло в частния сектор.

"Не е ли редно да помислим за необходимостта от създаването на обществени аптеки, било то общински или държавни?", завършват позицията си до медиите от Лекарския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови