Лекарският съюз подкрепя исканията на колегите си от НЗОК за по-високи заплати

Решаването на проблема не минава през назначаването на стотици нови служители, на обидно ниски заплати, категорични са от БЛС

Янка Петкова 16 юни 2022 в 11:53 951 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Българският лекарски съюз (БЛС) подкрепя исканията на колегите си от НЗОК за по-високи заплати, съобщиха от съсловната организация след проведено заседание на УС на БЛС.

БЛС подкрепя справедливите искания на колегите, работещи в РЗОК и НЗОК. Оценката за труда им е оскърбителна и показва непознаване на отговорностите, които носят. Заплащането им не отговаря по никакъв начин на огромното натоварване, на което са подложени, посочват от съюза.

Наред с необходимостта от увеличение на заплатите от БЛС са на мнение, че е необходимо реформиране и рационализиране на щата в РЗОК в страната, оптимизиране и улесняване на процесите на работа на лекарите, работещи в тези структури.

Решаването на проблема не минава през назначаването на стотици нови служители, на обидно ниски заплати. Подобна стъпка няма да доведе до по-добра организация на работа и няма да удовлетвори работещите там, а напротив - ще утежни и без това тромавата структура, категорични са от лекарския съюз.

В началото на седмицата служители на Здравната каса от цялата страна излязоха на едночасова предупредителна стачка. Техните искания са за 40% увеличение на заплатите от 1 януари 2022 г. и разкриване на "поне 200" щатни бройки в системата. Необходимостта от нови хора възникна след като беше взето решение от 1 юли тази година отпускането на медицински изделия и помощни средства да се администрира от Касата.

Протестиращите смятат, че предвидените 4 млн. лв. няма да покрият нуждите от по-добро финансиране и за целта са необходими поне 10 млн. лв. към бюджета на НЗОК.

Експерти получават между 1000 лв. и 1500 лв. заплата. На фона инфлацията и увеличените отговорности хората са демотивирани, споделиха служители на Касата по време на предупредителната стачка в понеделник. 

От синдикатите предупредиха, че ако не бъдат чути исканията, ще бъдат спрени плащанията към договорните партньори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови