Служители на здравната каса излизат на протест (обновена)

40% увеличение на заплатите от 1 януари тази година и минимум 200 щатни бройки в структурите на НЗОК искат протестиращите

OFFNews Последна промяна на 13 June 2022 в 09:49 1368 0

НЗОК

Снимка БТА/Христо Касабов

НЗОК

Над 1500 служители на НЗОК излязоха на едночасова предупредителна стачка днес. Протестиращите искат 40% еднократно увеличение на основните заплати от 1 януари и минимум 200 щатни бройки за новите дейности.

Протестът се организира съвместно от двете синдикални организации на КНСБ и КТ "Подкрепа".

Здравка Никова, председател на синдикалната организация към КТ "Подкрепа", посочи, че за увеличението са необходими десет милиона лева допълнително към бюджета на НЗОК, вместо предвидените четири милиона лева. Никова обясни, че към момента има експерти, които са със заплата от 1000 лв. и 1500 лв. На фона на тази инфлация, на фона всички тези отговорности, които имаме, на фона на прекалено големия обем от дейности, с които се занимаваме, това демотивира хората, коментира тя.

Двата синдиката настояват да бъдат отпуснати още 200 щатни бройки, които да покрият обслужването на хората с увреждания, тъй като от 1 юли тази година отпускането на медицинските изделия и помощните средства ще се поеме от НЗОК. За администрирането им не са предвидени никакви допълнителни средства. На месец, по разчети на Агенцията за хора с увреждания и на Министерството на труда и социалната политика, се обслужват около 10 хиляди човека, което е голям проблем за касата, защото това е нова дейност, а няма пари за хората, коментира Костадин Манов, секретар на КНСБ.

Той попита кой ще заплати това обслужване, което вече е възложено на касата, но не е заплатено. Не може постоянно изисквания да се налагат, без да бъде обърнато внимание на хората. При положение, че официалната инфлация вече е 15 процента, ние няма как да посрещнем разходите си, каза Манов.

Двете синдикални организации заявиха, че ако не бъдат чути исканията им, ще бъдат спрени плащанията към договорните партньори. "Искрено се надявам да не се стигне дотам и да бъдем чути от политиците", каза Никова. В системата на НЗОК работят около 2200 души. Днес техният протест бе едночасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови