Лекарския съюз: Колеги изнасят неверни факти за ефекта от маските

Наблюдава се масово неглижиране на противоепидемичните мерки на фона на предстоящата грипна вълна, предупреждават от БЛС

OFFNews Последна промяна на 25 септември 2020 в 15:14 3451 2

Тревожни са посланията на колеги-лекари, които твърдят, че маските не защитават от COVID-19. Това се случва на фона на човешки трагедии. В публичното пространство продължават да се изнасят противоречиви твърдения, неподкрепени с научни факти, изразяващи единствено лично мнение, казват в позиция до медиите от Българския лекарски съюз.

От БЛС припомнят, че за изминалите 8 месеца от началото на пандемията у нас близо 800 души са загинали, сред тях и 10 лекари, които не са успели да спечелят битката с болестта.

Отиде си цяла фамилия лекари - сем. Вакльови от с. Белица, отиде си и д-р Милан Първанов, "човекът-болница", както го наричаха съгражданите му, припомнят от съсловната организация.

"Коронавирусът е обща вирусна инфекция, която се самоограничава. Излекуваните не са излекувани. Това са хора, на които им е минало."

Според БЛС това са  твърдения, които "на фона на нечовешките усилия, стоицизъм и себеотдаденост" на всички медицински специалисти, работещи с COVID-19 са обидни, демотивиращи, лишени от лекарска етика и професионална колегиалност.

В резултат на разнопосочното говорене логично и населението у нас все още не е на 100 процента убедено, че трябва да се предпазва. Наблюдава се масово неглижиране на противоепидемичните мерки на фона на предстоящата грипна вълна, констатират от УС на БЛС.

Според Съюза подаването на противоречиви сигнали в публичното и медийното пространство, особено от колеги-лекари, е недопустимо. Объркването на обществото поставя в риск здравето на все повече хора. Води до недоверие към медицинската наука и постиженията, които тя има, се казва в позицията:

"Нещо повече - хвърля сянка върху работата и усилията на всички медици: от тези в спешната помощ, през личните лекари и колегите от Регионалните здравни инспекции до работещите в Ковид отделенията, които не излизат оттам със седмици и дават живота и здравето си, за да се грижат за тежко болните пациенти."

От БЛС призовават за спазване на физическа дистанция, носене на маски, дезинфекция и предупреждават: 

"От COVID-19 се умира, статистиката е красноречива. Колко още пациенти и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разумно поведение, но и разумно и подкрепено с доказателства говорене."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1900

2

Egocentric Eccentric

25.09 2020 в 16:00

Те идиотщините на тия "лекари" превъртяха толкова пъти тъпомера, че в един момент почнах да си изграждам лична теория на конспирацията, че един сравнително интелигентен човек (все пак предполага се за да стане доктор) за да говори подобни фрапиращи идиотщини (каквито говорят от тая шайка шарлатани) и да плюе така на здравия разум и на колегите си трябва да е много добре мотивиран.

А като се има предвид какви огромни икономически лобита, че и цели държави губят милиарди в момента заради прецаканата икономика, мотиватори със сигурност не липсват.

5458

1

zuljin

25.09 2020 в 16:00

Вижте сега, на хората вече им писна на дедовия от половинчатите ви мерки...
Или ще има мерки за всички и санкции при неспазването им... или хващайте гората!!!