Куркумата е лек за лошо храносмилане, установи проучване

OFFNews 13 септември 2023 в 10:31 1067 0

куркума

Снимка Pixabay

Куркума

Според ново проучване един добър вариант за лечение на лошото храносмилане може вече да се намира във вашия шкаф с подправки - става въпрос за куркумата.

В проучването, публикувано в медицинското списание BMJ, се сравняват повече от 150 души с диспепсия или лошо храносмилане и реакциите им при лечение с омепразол и куркумата - която съдържа съединението куркумин - или на комбинация от двете.

Според клиниката Майо омепразолът е широко разпространено лекарство, което се използва за лечение на някои проблеми със сърцето и хранопровода чрез намаляване на киселината в стомаха.

На 28-ия и 56-ия ден от лечението хората в проучването са оценени за техните симптоми - които могат да включват болки в стомаха, подуване на корема, гадене или ранно усещане за пълнота - с помощта на Severity of Dyspepsia Assessment, въпросник, който оценява степента на лошото храносмилане.

Според проучването изследователите не са открили значителни разлики в симптомите на групите, приемащи лекарството, куркумата или комбинацията от двете.

"В допълнение към противовъзпалителните и антиоксидантните цели, куркуминът/куркумата може да бъде вариант за лечение на диспепсия със сравнима ефикасност с тази на омепразола", казва водещият автор на изследването д-р Крит Понгпирул, доцент в катедрата по превантивна и социална медицина в университета Чулалонгкорн в Банкок,
Тайланд.

"Куркумата се използва от хората в Югоизточна Азия за лечение на стомашен дискомфорт и други възпалителни състояния", казва Понгпирул. Според проучване от 2017 г. медицинската ѝ употреба датира от стотици години.

В Съединените щати основната ѝ медицинска употреба е като противовъзпалителна и антиоксидантна хранителна добавка за облекчаване на остеоартрит и синдром на раздразненото черво, добави той.

Но това е първото клинично изпитване, което директно сравнява въздействието на куркумина/куркумата с омепразол при лечение на диспепсия, каза Понгпирул.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика