Коронавирусът е 6 пъти по-смъртоносен от грипа

OFFNews 21 март 2021 в 14:51 3793 0

Изследователите от Медицинския център Beth Israel Deaconess (BIDMC) в Бостън установиха, че COVID-19 е шест пъти по-смъртоносен от грипа, предаде БГНЕС.

Проучването сравнява 1 052 пациенти с грип и 582 пациенти с COVID-19 и доказва, че повече хора се нуждаят от болнична помощ, ако са заразени с новия коронавирус (582) от тези, които страдат от грип (210).

Приблизително 30 % сред страдащите от COVID-19 се нуждаят от механична вентилация, докато само 8 % от тези с грип се нуждаят от такова лечение. Броят на жертвите сред заразените с новия коронавирус е бил много по-висок, 20 %, в сравнение с 3 % смъртност сред заразените с грип.

Освен това пациентите с COVID-19, са по-млади от тези, които страдат от грип и при нужда от механична вентилация, остават на лечение по-дълго - средна продължителност от две седмици в сравнение с три дни, съобщава news-medical.net. Болните с COVID-19 съобщават и за по-малко ранни симптоми, които биха изисквали такава интензивна форма на интервенция.

Почти всички смъртни случаи от COVID-19, 98 %, са пряк или косвен резултат от новия коронавирус, пише д-р Майкъл Донино, един от авторите на статията. По думите му това означава, че хората умират от COVID-19. Това е от решаващо значение, тъй много хора смятат, че процентът на смъртност е „изфабрикуван“ и че болниците се насърчават да съобщават неверни данни.

Изглежда, че фалшивото разбиране, че COVID-19 всъщност не е причина за смъртта, е възникнало в септемврийския доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, в който се посочва, че 6 % от смъртните случаи от COVID-19 посочват COVID-19 като пряка и единствена причина, посочи научният портал midaat.

Това е така, защото смъртните актове изброяват веригата от събития, довели до смърт. Пациент с COVID-19, който е починал в автомобилна катастрофа, няма да бъде описан в доклада като починал от новия коронавирус. Въпреки това, човек, който е починал поради грешка при интубиране, по подразбиране се определя като боледувал от COVID-19, тъй като това е причината за лечението. Пряката причина за смъртта обаче, ще бъде посочена като неправилна интубация.

Авторите на изследването отбелязват, че без мерките за социално дистанциране и носене на маски смъртността от COVID-19 би била много по-висока от тази, установена от тяхното проучване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови