Консумацията на гъби забавя стареенето, премахва стреса

OFFNews 20 април 2022 в 10:51 1117 1

Снимка Pixabay

Консумацията на гъби забавя стареенето и подобрява хомеостазата (балансът физиологичните показатели в организма), твърдят учени в специализираното издание „Eat This, Not That“.

Доказано е, че гъбите осигуряват на организма хранителни вещества като витамин D и микроелементи, без да добавят калории, мазнини или сол. 

Според д-р Лаура Бурак, автор на книгата "Отслабване със смутита", един от основните странични ефекти на гъбите е, че те могат да помогнат на организма да се адаптира по-добре към стреса и да се подобри хомеостазата.

"Когато става въпрос за гъби, може да чуете термин като "адаптогени" (вещества, които повишават устойчивостта на организма към широк спектър от вреди и стрес), което е едно от основните предимства на лекарствата, чайовете, кафетата и напитките на основата на гъби", казва д-р Бурак. - „Накратко, някои видове гъби могат да помогнат на организма ви да се адаптира по-добре към стреса."

Според проучване, проведено в Journal of Affective Disorders, цитирано от БНР, хората, които редовно ядат гъби като шийтаке и портобело са с по-малка вероятност да изпаднат в депресия от тези, които не консумират продуктите. В проучването са използвани данни от 2005 до 2016 г., в което са участвали 24 699 души.

Гъбите се приготвят бързо, увеличават обема и хранителната стойност на ястията с минимално количество калории. Освен това те добавят в обогатяват организма с фибри, витамини от група В, селен и мед.

"Гъбите са богати на антиоксидантите ерготионеин и глутатион. Тяхната комбинация помага за предотвратяване на процесите на стареене както вътрешно (мозъчни и когнитивни функции), така и външно (например по-малко бръчки)", казва още д-р Бурак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови