Комарът преносител на "Зика" вече се среща и в България

OFFNews 05 юли 2016 в 11:12 7155 5

Комарът преносител на

Тигровият комар, който е разпространител на болестта "Зика", вече се среща и у нас. Присъствието му е засечено в Бургаския регион и по поречието на река Марица, съобщава БНР. Заболели от "Зика" обаче в България няма, но от Министерството на здравеопазването не изключват възможността от поява на случаи на заразяване.

Тигровият комар обитава топли и влажни места, където водата във водните басейни е застояла. Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев това, което намалява риска за страната ни са по-слабите контакти със засегнатите страни, но с наближаването на Олимпийските игри човешкият поток в тази посока ще се увеличи. Особена готовност от болниците ни надали ще се изисква, защото около 80 на сто от хората дори няма да усетят, че са заразени, а останалите 20% ще изкарат вируса като вид летен грип, уточни Кунчев.

Място за притеснение от избухване на масова епидемия от "Зика" на този етап в нашата страна няма, защото липсват комари преносители на заболяването, нямаме и пациенти с подобна треска, която не представлява сериозен проблем, освен при бременните жени. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести, като уточни, че Националният център има капацитет за доказване на това вирусно заболяване:

Това вирусно заболяване се доказва само при хора, които имат проява на заболяването, бременни, които са с треска и характерния обрив и е доказано, че те са били в Латинска Америка и в Карибския басейн, където са се заразили.

Бременните да избягват пътуване в този регион на света, както и ухапването от комар, тъй като при попадане в организма им вирусът създава опасност от увреждане на плода, посъветва проф. Кантарджиев. Той допълни, че е добре да се ползват препарати за отблъскване на комарите, а в жилищните помещения да се поставят комарници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

5

Victimized

05.07 2016 в 16:29

Това е чудесна новина , само това си нямахме !!!

12347

4

ЗахариЯт

05.07 2016 в 14:47

За рисковете от Зика в България се говореше от запознати от повече от 4 месеца, но както винаги се действа постфактум. Чакаме да стане катастрофа и да чупим пръсти...

20374

3

Стринка Минка

05.07 2016 в 12:06

Кофти. На олимпиадата ще има много бременни "от утре".

29585

2

Izalina

05.07 2016 в 11:53

отговорче на тематично запитване към Главен инспектор "Екологичен контрол" в Община Хикс:

Ако покажели начина, по който се обезпаразитява за комари сами сме щели да се уверим, че НЯМА смисъл да го правят...

Аз пък имам спомен от неотдавна, как в крайдунавски град, периодично минаваха камиони, които опушваха с някакви препарати. Да - смърдеше кофти и валяха комари отвсякъде няколко часа след това, но впоследствие изчезваха задълго. Вероятно и в момента продължава тази практика. Има начини, но някой трябва да се размърда.

12169

1

BB-8

05.07 2016 в 11:38

Как по-точно се избягва ухапване от комар, виждаш комара и започваш да бягаш?
И щом знаете къде ги има, не може ли да се понапръска с нещичко така... за намаляване на биоразнообразието от комари?