Кацаров: Спазвайте мерките и се ваксинирайте

OFFNews 30 юли 2021 в 11:32 1140 0

Снимка Архив/БТА

"Моля, спазвайте противоепидемичните мерки и се ваксинирайте!", призова служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, в съобщение разпространено от МЗ.

През последната седмица регистрираме плавно нарастване на броя на положителните тестове сред населението за SARS-CoV-2. Това, че сме в разгара на лятото и хората прекарват много време на открито, не гарантира ограничено разпространение на вируса сред населението, напротив – с напредването на туристическия сезон, нараства и рискът от нова вълна.

Свидетели сме на ръст на заболеваемостта в редица други европейски държави, при това с много по-висок процент на ваксинирано население от нас, съобщават от МЗ.

В тази връзка, като министър на здравеопазването отправям следния призив към цялото население и гостите на страната:

Моля, спазвайте стриктно противоепидемичните мерки! Носете маски на закрито и спазвайте препоръките за дистанция и дезинфекция!

Най-ефективният начин да се предпазим от нова вълна си остава ваксинирането. Ако обаче страната навлезе в нова епидемична вълна, приоритет на здравната система ще стане лечението на заболели хора. Затова сега е най-добрата възможност да се ваксинирате в някой от разкритите пунктове или при личния си лекар и така да предпазите себе си и близките си, завършва апела си Кацаров.

От МЗ посочват, че разработените до момента ваксини работят добре и срещу другите варианти на вируса. 

Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, от хоспитализация и смърт. Ваксинираните биха могли да се заразят с COVID-19, но при тях заболяването ще премине с възпалено гърло и главоболие.

Една от мутациите на доскоро наричания южноафрикански щам намалява защитата на антителата, образувани след заразяване с COVID-19 и след ваксинация. Освен това хората са изморени от социалните мерки и все по-рядко ги спазват. Това е основание вирусът да продължи да мутира и математически краят на пандемията не изглежда да е близо, се посочва в съобщението.

Много държави по света са създали мащабни системи за геномно наблюдение, за да разберат как вирусът SARS-CoV-2 мутира. Мутациите ще продължават да бъдат идентифицирани и страните трябва да са готови да ги контролират в рамките на усилията за овладяване на пандемията.

Учените от Южна Африка са създали система за наблюдение, базирана на систематичен и регионален подход, чиято цел е да се види как вирусът мутира. Те са открили внезапни промени в мутационния модел на вируса- не единични промени, а множество промени в шипчестия протеин, обясняват от здравното ведомство.

По данни на Единния информационен портал, регистрираните през последното денонощие случаи на коронавирус у нас са 231, с което се отбелязва устойчив ръст на новозаразените през последната седмица. Над 1% са положителните тестове. Сред областите, в които разпространението на вируса е най-интензивно, са Пловдив, Бургас, Стара Загора, Варна и София (град).

В четвъртък проф. Тодор Кантарджиев съобщи, че 50% от случаите в София-град, Софийска, Пловдивска и Бургаска област са на Делта варианта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!