Изследване: 40% от заразените в италиански град не са имали симптоми

Подлагането на тестове на всички граждани, независимо дали имат симптоми или не, дава възможност да не се позволи заразата да излезе от контрол, твърди местен учен

OFFNews Последна промяна на 01 юли 2020 в 09:13 2149 5

Изследване върху инфекцията с новия коронавирус, поразила почти цялото население на поставения под карантина северен италиански град Во, установи, че 40 на сто от заразените не са проявили никакви симптоми, съобщи Ройтерс.

Тези резултати са знак, че безсимптомните случаи имат голямо значение за разпространението на пандемията.

Изследването, ръководено от учен от университета в Падуа, Италия и Импириъл колидж в Лондон, показва, че масовото подлагане на тестове плюс изолацията и поставянето на общности под карантина могат да спрат бързо локалното разпространение на заразата.

"Въпреки тихото и широко разпространение, болестта може да бъде контролирана", каза Андреа Крисанти, преподавател в Падуа и в Импириъл Колидж и ръководител на изследване. - "Подлагането на тестове на всички граждани, независимо дали имат симптоми или не, дава възможност да не се позволи заразата да излезе от контрол".

Крисанти се прочу в Италия заради твърдата си позиция за масово изследване, дълго преди Световната здравна организация да даде препоръка за това.

Град Во с население близо 3200 души бе поставен под карантина за четиринадесет дни още на 21 февруари. За този период бяха изследвани почти всички жители на града за вируса SARS-CoV-2. Анализ на резултатите, публикуван от сп."Нейчър" в понеделник, показа, че в началото на карантината 2,6 на сто от населението на Во - 73-ма души, са дали положителен тест за новия коронавирус.

След две седмици само 29 души са били с положителни проби. И в двата случая около 40 процента от положителните проби не са имали никакви симптоми. Но тъй като всички случаи с коронавирус са поставени под карантина, разпространението на болестта се забавя и е ефективно потиснато за няколко седмици, смятат учените.

Според Крисанти успехът с масовото изследване в град Во е бил пример за политиката на здравните власти в регион Венето и оказва "огромно въздействие върху хода на епидемията" там в сравнение с други части на Италия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7635

5

kokoten

01.07 2020 в 11:19

...по дефиниция(дотолкова,доколкото може да има дефиниции)заболяванията са полиетиологични(сиреч от много причини),монопатогенетични(сиреч по един и същи начин на развитие)...в този смисъл тромбозата не е нов път на развитие,а поредна част от патогенетичния механизъм....възпалителните състояния протичат по един и същ начин при всички,има стадии и когато човек не може да се пребори с нещо то обикновено го отнася в по-добрия свят....обикновена патофизиология(учеше се в трети курс и имаше много избити зайци и котки)...всъщност хората ги отнася т нар ARDSиндром,рядко има оправяне от него...какво ли не е опитвано-не става,ако се оправят фиброзата на белия дроб е тежка и живота след това е доста скапан...

2863

4

zuljin

01.07 2020 в 10:23

Ето въпросната статия...

https://offnews.bg/zdrave/d-r-sergej-ivanov-ne-vizhdam-nikakvi-osnovania-za-udalzhavane-na-izva-730484.html

"В един от последните брифинги на СЗО Мария ван Керхов, водещ експерт на организацията по COVID-19, обяви, че асимптомните пациенти почти никога не заразяват с коронавирус. Заключенията са направени въз основа на данни от Сингапур и други страни, в които има дългосрочно проследяване на инфектираните."

2863

3

zuljin

01.07 2020 в 10:19

"Всъщност вече е ясно, че безсимптомните са заразни. Това показват последните изследвания."

Може ли линк към въпросното изследване, че явно съм го пропуснал. Последно преди седмица д-р Иванов или Аргирова, цитираха данни от последните открития и според тях безсимптомните случай не можели да предадат вируса, а пък тези със симптоми били свръхзаразни.

1092

2

hristohh

01.07 2020 в 09:42

Всъщност вече е ясно, че безсимптомните са заразни. Това показват последните изследвания. Не е съвсем сигурно дали са заразни в същата степен, както хората, които нямат симптоми. Освен това тези, които ще развият симптоми, са безсимптомни между 4 и 14 дни. Някъде към 4тия ден вече разпространяват вируса.

Също така не при всички хора се развива тромбоза. Този вирус е доста разнообразен в пораженията, които може да нанесе.

2863

1

zuljin

01.07 2020 в 09:32

Положението изглежда като "всеки за себе си". Всеки си прави изследвания, обаче не взима под внимание чуждите такива.

Нали вече установиха, че безсимптомните не могат да разпространяват вируса?
Нали установиха и, че основната причина за смъртността е тромбоза, а не пневмония? Защо продължават да си лекуват постарому?

Също така немалко на брой доктори по какво ли не бръщолевят глупости за Ковида и сами показват колко са боси по всякакви медицински въпроси извън тяхната специализация.