Изграждат хеликоптерна площадка за спешна въздушна помощ в Монтана

OFFNews 08 януари 2024 в 12:01 674 0

Николай Денков

Снимка Министерски съвет

Николай Денков с родителите на първото бебе за 2024 г. в Монтана

Болницата в Монтана е получила 160 хил. лева за подготовка за изграждане на хеликоптерна площадка за транспортиране на тежко болни, предаде БТА.

В следващите месеци, до една година, площадката трябва да бъде изградена. В страната са обособени шест бази за хеликоптери, от които на всяко едно място, на което стане катастрофа или друго бедствие, ще може да пристигне хеликоптер, да вземе ранените и да ги транспортират до най-близката болница, заяви премиерът Николай Денков, който пристигна в лечебното заведение, за да присъства на изписването на първото бебе за 2024 г..

Акад. Денков обеща подкрепа за децата и учениците. Той разгледа отделенията по акушерство и гинекология, и по неонатология, видя първото бебе в града за годината Александра и заяви, че правителството ще продължи целенасочената си подкрепа за бебетата и децата.

„Вече започнахме с безплатните детски ясли и градини в бюджетите за 2023-та и 2024 г., през следващите години тази политика ще се налага и ще отделяме все повече средства за децата и учениците, което е особено нужно за Северозападна България“, каза премиерът.

„Борбата с демографска криза е основен приоритет на правителството“. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, който присъства на изписването на първото бебе за 2024 година в Монтана. В словото си акад. Денков акцентира върху политиките, които правителството разработва за справяне с проблема, както на национално, така и на местно ниво.

Сред другите важни политики по темата премиерът посочи, че в новия държавен бюджет с 50% е увеличен размерът на еднократната помощ за бременност - от 150 лв. на 225 лв. Двоен ръст има и при размера на еднократните помощи при раждане. За първо дете родителите ще получават по 375 лв., вместо досегашните 250 лв., а за второ – 900 лв., спрямо 600 лева досега.

Увеличен е и размерът на средномесечния доход на член от семейството, който дава право на бъдещите майки да получат еднократна помощ при бременност или месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година. Той нараства от 610 лв. за 2023 г. на 810 лв. за тази година. Отделят се 15 млн. лв. за неонатален скрининг и скрининг на злокачествени новообразувания на шийката на матката.

„Благодарение на тази програма младите жени ще могат да си правят прегледи, за да видят дали имат проблеми“, каза още акад. Денков. Нарастват и средствата, с които се финансират инвитро процедурите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки