Изчезват растителни видове, използвани за лекарства

OFFNews 12 октомври 2023 в 10:25 1587 0

лечебно растение

Снимка Pixabay

Световния контролен списък на висшите растения

Учени отправят сериозно предупреждение, че човечеството е на ръба да загуби до половината от бъдещите си лекарства заради изчезването на редица растителни видове. Експертите описват тази тревожна ситуация като "човечество, омагьосано от бездната", пише БГНЕС.

Почти половината от всички цъфтящи растения са застрашени - над 100 000, като се смята, че около 77 % от всички все още неописани от науката растения също са застрашени. В някои случаи те изчезват в периода между първото им откриване и включването им в каталога, което отнема средно около 16 години.

Основната причина за изчезването на тези видове е загубата на местообитания, като например обезлесяването или изграждането на язовири, които наводняват речни райони.

Изменението на климата "със сигурност е на дневен ред, но е много по-трудно да се измери като заплаха", казва анализаторът-природозащитник Матилда Браун.

Браун е сред изследователите от Кралските ботанически градини в Кю, в лондонския квартал Ричмънд, които са публикували тези констатации в нов доклад, наречен "Състояние на растенията и гъбите в света".

Те призовават всички новоописани видове да бъдат третирани като застрашени, освен ако не се докаже обратното.

Имаме предвид над 100 000 вида, които са застрашени - това е повече от общия брой на видовете бозайници, птици, влечуги, риби, всички наши гръбначни животни, взети заедно. И като се има предвид, че девет от всеки десет наши лекарства идват от растения, можем да загубим до половината от всички бъдещи лекарства. Така че това не е просто голяма трагедия за растенията. Това е трагедия от гледна точка на потенциалните последици за човечеството, казва Браун.

Много от новоописаните видове са уязвими от изчезване, защото са специфични само за един регион или се намират в силно белязани от човека райони.

Многобройни "тъмни петна" на познанието съществуват в Амазония, Индия, Китай, тропическа Югоизточна Азия и части от Близкия изток, където конфликти, труден терен и липса на финансиране са предизвикателство за изследващите ботаници.

Над 200 учени от 102 институции в 30 държави по света са допринесли за доклада на Kю, който включва Световния контролен списък на висшите растения - най-пълния запис на известните растителни видове, съдържащ над 350 000 имена.

Рафаел Говертс, който е прекарал 35 години в съставяне на този списък, заяви, че следва мечтата на Чарлз Дарвин да види записани всички растителни видове на Земята.

Списъкът ще трябва да се актуализира непрекъснато, тъй като всяка година официално се описват около 2 500 нови вида, като в него не са включени гъбите - една от най-слабо познатите части на природния свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки