„Хората да си спестяват, след септември няма да има пари в НЗОК“

OFFNews 02 декември 2015 в 19:25 4637 3

Препоръчвам на хората да си събират пари през годината, защото ще им трябват. Парите в Здравната каса ще свършат около септември 2016 г. Това заяви бившият здравен министър д-р Таня Андреева пред bTV. 

Макар че са предвидени повече пари в бюджета на НЗОК, реалните финанси в системата ще са по-малко, защото те не са разпределени както трябва. Въпреки приказките, за администрация са отделени повече пари в сравнение с миналата година, коментира Андреева. 

Преди месеци беше приет Закон за здравното осигуряване, а приетият впоследствие бюджет на Здравната каса на практика отменя направените промени. Гласувани бяха кухи текстове, в които никой не знае какво ще влезе, посочи бившият здравен министър. 

Възмутена съм от разминаването между говорене и реални действия, подчерта Таня Андреева.

Тя каза, че лекарите са притеснени и дори обсъждат оставката на здравния министър Петър Москов, а подкрепата на съсловието е най-важна при изпълнението на една реформа.

По повод изказванията на Бойко Борисов, че не трябва да се плаща лечението на този, който "пие ракия, пуши и яде сланина" Андреева заяви, че подобни изказвания се правят заради самото говорене и нямат конструктивна роля, тъй като не трябва да се забравя, че тези хора също плащат здравни вноски. 

Според Андреева вдигането на данъците няма да доведе до подобряване на здравето на нацията. Тя допълни, че данък "вредни храни" е имало и в Дания, но след това е бил премахнат. 

На първо място трябва да се работи за промяна в начина на мислене на хората – да им се предоставя повече информация за това полезните храни и начин на живот. Ключово е вредните храни да бъдат забранени за продажба на непълнолетни, както и във, и около училищата. Освен това трябва да се въведат конкретни стимули за производството на качествени храни, подчерта Таня Андреева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!