Quantcast

Бизнесът: Данък „вредни храни“ ще ограби българина без здравен ефект

OFFNews Последна промяна на 24 октомври 2015 в 16:50 3855 10

Бизнесът се обяви против предложението на здравния министър Петър Москов за въвеждане на по-висок данък срещу вредните храни.

Данък „вредни храни“ ще доведе до ограбване на българина чрез драстично вдигане на цените, без да доведе до здравен ефект. Това става ясно от позиция на Съюза по хранителна промишленост, Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, Националния Браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите, Асоциацията на месопреработвателите в България, Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, Съюза на производителите на захар и захарни продукти.

Бизнесът е категоричен, че управляващите нямат намерение да се вслушат в разумни доводи и да проведат цивилизован диалог. По думите им вместо това те се стремят към „силово налагане на чудовищни наказателни мерки“.

„Българите са с най-нисък калориен прием и с един от най-ниските индекси на телесната маса в ЕС. Всички изследвания показват, че проблемите на хората с наднормено тегло, включително на децата, са следствие от неактивния начин на живот и няма нито едно научно изследване, което да доказва съществуване на връзка между консумацията на определени храни и общото здравословно състояние", заявяват те.

"Ние, като индустрия, смятаме, че усилията трябва да бъдат фокусирани именно върху подкрепа на активен начин на живот, масов спорт и повишена информираност за балансиран хранителен режим. Българското потребление на включените в обхвата на данъка храни е в пъти по-ниско от това в страни, които експериментираха с въвеждането на данъка или отхвърлиха прилагането му, с ясното съзнание, че е неработещ инструмент. Пренасянето на чужд опит е нерелевантно за страната ни", се допълва в позицията.

„Българските изследвания и международни сравнения доказват, че след 1999 г. се увеличава значително потреблението на храни, които могат да се смятат за по-здравословни. Ако се обложат предлаганите съставки на храни и напитки, ще се ограничи незначителна част от общото потребление: на солта - около 1%, на захарта - около 6%, на напитките - около 3%. Производителите и потребителите ще се насочат към некачествени заместители. Облагането на определени групи храни ще пренасочи потребителското търсене към по-евтини продукти, произведени в сивия сектор. Контрол върху тях не може да бъде приложен", допълват производителите. 

Според тях по-високият данък няма да доведе до увеличаване на приходите в бюджета, а ще има точно обратния ефект. Те са категорични, че ако законопроектът бъде приет, това ще доведе до драстично увеличаване на данъци и цени, без съгласието на хората, че тази мярка е желана.

„Това ще доведе до заливане на пазара с нерегламентиран внос с ниско качество и без ясен произход и увеличаване дела на „сивата икономика". Огромни загуби ще има за българското производство - ще фалират малки и средни предприятия, ще бъдат съкратени минимум 4000 работни места. От това сигурен негативен ефект ще бъдат: 27,4 млн. лв. по-малко приходи от ДДФЛ (данък върху дохода на физическите лица) и осигуровки, 80-90 млн. лв. по-малко ДДС и намаление на прихода от корпоративния данък", подчертават от бранша.

В допълнение според тях се очакват глоби и значителни публични разходи по дела в ЕС за дискриминация и непозволена държавна помощ. В същото време, се създават сигурни условия за избуяване на сивия сектор; за корумпиране на контролните органи; за отлив на инвеститори и намаляване на инвестициите. Единственият сигурен ефект ще бъдат щетите върху социално-слабите домакинства с още по-нездравословно хранене.

„В случай, че данък „обществено здраве" се приеме, представителите на индустрията и всички бизнес-структури, които стоят зад нея, ще потърсят правата си пред европейските институции. Ще отстояваме позицията си непоколебимо, за да не допуснем с данъка да бъде унищожен малкия и среден бизнес, който е гръбнака на всяка една работеща икономика", се казва още в позицията на бизнеса.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.10 2015 в 17:29

АКО МИСЛЯТ ЗА ПРАВИЛНОТО ХРАНЕНЕ НА ХОРАТА, ТРЯБВА С БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИ СТАНДАРТИ ДА ОПРЕДЕЛЯТ КАЧЕСТВАТА НА ХРАНИТЕ, А НЕ ДА ПЛАЩАТ ХОРАТА ПАРИ ЗАЩОТО ПРОИЗВОДИТЕЛИ ВЛАГАЛИ НЕРАЗРЕШЕНИ НЕЩА В ХРАНИТЕ! ХОРАТА НЕ МОГАТ ДА КОНТРОЛИРАТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, И ТОВА НЕ МОЖЕ ДА ИМ СЕ ВМЕНЯВА ПО НИКАКЪВ НАЧИН, И ХОРАТА НЯМАТ НИКАКВИ ПРАВА И ВЪЗМОЖНОСТИ ДА КОНТРОЛИРАТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ХРАНИ! ТОВА Е ПЪЛНО МАЛОУМИЕ, КОПИЕ НА МАЛОУМИЕТО ИЗВЪРШЕНО ПРИ ОБРАБОТВАНЕТО НА ПРОТОКОЛИТЕ НА ИЗБОРИТЕ!!!

27.10 2015 в 10:19

Здравейте,не е ли за учудване когато трябва да намалиш КОЛИЧЕСТВОТО на сол ,захар и т.н. в хранителните продукти и ТРЯБВА ДА ВДИГНЕШ ЦЕНИТЕ-защо?Нали ще ти остане от тези продукти!

25.10 2015 в 22:56

Д-р Петър Менгеле се посра мощно...

25.10 2015 в 11:11

Проблемът за т.н. вредни храни не е само наш. Английското правителство подготвя 8 броя мерки точно за предпазване на децата и дори е изчислена стойнността на годишните преразходи на здрав. им система -1,6 млд.

24.10 2015 в 23:28

Така и така субсидираме тока им.Защо да им увеличаваме данъка?Нека ни тровят и да печелят добре!Здравната каса може ида не печелят но НОИ ще е на печалба ако умрем по млади!!!Да живее тровещият ни бизнес!!!П.П.Да се махне акциза на цигарите и алкохола!

24.10 2015 в 20:59

Айде, гласувайте за реформаторите, травестити скопени...

24.10 2015 в 19:10

Ей, Москов го мислех за читав човек...

24.10 2015 в 18:08

Sled danyka pak ke yadem vredni hrani,no malkia biznes ke bide utrepan,a kontrolnite organi ke si napunyat gushite.

24.10 2015 в 17:57

Като гледам какво е включено в списъка и какво услужливо е пропуснато, мога да направя логичното предположение, че след въвеждането, българите с ниски доходи освен че ще се хранят нездравословно, ще са обречени и на недояждане.Доста хора ще загубят работата си, доста бизнеси ще пострадат/ малките такива/, а ефекта ще е вкарване на нови химик в храните, които са извън обхвата на увеличеното облагане.Искрено съм разочарован, защото вината за всичко това е на хора, които съм подкрепял от 1990г досега.Единственото, което мога да направя е да се извиня на всички.Тези са на власт и с моя глас.

24.10 2015 в 17:02

Данъкът е глупав и отчаян опит да се съберат пари за дефицита в ЗК, а не грижа за здравето, ама и тия са едни лицемери, та еша си немат.

"Бизнесът" (а всъщност бандата другарчета на миро мършата) ако се беше загрижил толкова за здравето и портфейла на българина, да беше помислил как да му продава здравословни храни на прилични цени, а не индустриална химия вместо тях.