Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Хората без здравни осигуровки трябва да се обърнат за ваксина към РЗИ

Личните лекари искат повече яснота за имунизациите на рисковите пациенти

OFFNews 16 февруари 2021 в 08:55 3168 0

Снимка Архив

Пациентите без здравни права ще могат да се ваксинират, просто трябва да се обърнат към РЗИ. Това заяви по БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС и член на ваксинационния щаб.

Той уточни, че общопрактикуващите лекари са изпратили писмо с искане за повече конкретика, защото в четвърта фаза, според ваксинационния план, трябва да се включат и т.нар. рискови пациенти. 

Милиони хора по света вече са ваксинирани, не е да няма информация, а към нас въпросите от хора със съпътстващи заболявания са много, добави д-р Брънзалов.

Около 77 000 души са ваксинирани у нас до момента страничните ефекти са много малко, категоричен е лекарят.

В началото на март би следвало да започне ваксинацията. Ще има доставки на съответните количества ваксини. Това е най-важният етап, тъй като до момента бяха ваксинирани само целеви групи, обясни още д-р Брънзалов.

Призовавам пациентите за точност и акуратност, защото 100% ще бъдат давани часове, за да не се стига до струпване на хора пред кабинетите в ДКЦ-тата. Много ще зависи от пациентите, аз се радвам, че пациентски организации са готови да помагат чисто логистично, каза зам.-председателят на БЛС.

Личен лекар не може да откаже да ваксинира пациент, това е част от неговите задължения, подчерта д-р Брънзалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews