Доц. Кунчев: До края на септември изтича срокът на годност на 300-400 000 дози ваксина

Разбирам желанието на политиците да не вземат решителни мерки, защото не е популярно, но колко хора трябва да измрат, коментира експертът

OFFNews 13 септември 2021 в 11:25 8862 3

Снимка Архив/БТА

До края на септември изтича срокът на годност на 300-400 хиляди дози ваксина. Има данни, че ваксината на Пфайзер/ Бионтех е с много по-дълъг срок на годност и ако ЕМА се произнесе може да не се наложи да бъдат бракувани. Това съобщи по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Той коментира ограничителните мерки и реакцията срещу тях: 

"Създава се впечатление, че изпитваме удоволствие да затваряме заведения. Не искаме да воюваме, а да предпазим хората и да не се препълнят болниците. При положение, че стигнахме 19 500 починали, колко хора трябва да измрат в България, колко града да изгубим, за да разберем, че проблем има?"

По думите му дори страни като Северна Македония, които са започнали ваксинацията по-късно от нас, вече са с два пъти повече имунизирани на глава от населението. Страната ни изостава не само в ЕС, но и на Балканите, посочи той. Доц. Кунчев каза още, че кампанията би била по-успешна, ако в нея бяха включени популярни лица, които хората харесва ти на които вярват.

"Сериозна грешка по отношение на имунизационната стратегия не виждам, разположихме ваксинационни пунктове къде ли не. Разполагаме с най-добрите ваксини в света. Непрекъснато имаме запитвания от съседни страни дали е възможно да се ваксинират у нас. А българските граждани не желаят".

Той коментира и последните конспиративни теории, достигнали до него. Според едната на летище София можело да се убедиш с очите си, че ваксинираните са чипирани, защото когато минат през скенер, той светва. Друга теория твърди, че антигенните тестове също са опасни, защото на върха на иглата, с която се взема проба, има течен чип, който попадайки в тялото се втвърдява и, понеже е тежък, пада към репродуктивните органи и ги блокира.

Окончателно се убедих, че голяма част от решенията, които вземаме, са емоционални, не рационални. Каквото и да правим, хората чуват това, което искат да чуят, посочи доц. Кунчев.

Най-лошият вариант е здравната криза да се случи в предизборна ситуация. У нас вече сме в трета такава. Разбирам донякъде желанието на политиците да не вземат решителни мерки, защото не е популярно, не носи подкрепа, но има неща, които трябва да се направят, добави той.

Главният здравен инспектор отново подчерта, че медиците и работещите в социални заведения задължително трябва да се ваксинират и припомни, че такова предложение е направил отдавна. По думите му при заболеваемост над 500 на 100 000 за цялата страна, трябва да се вземат по-сериозни мерки, защото болничната система няма да се справи. 

Има задържане на заболеваемостта не само България. Така е в Гърция и Румъния, данните сочат същото и средно за Европа. Но в съседна Сърбия например в момента заразените са 700 на 100 000, каза още Кунчев.

Засега нещата вървят сравнително добре. Търговище беше в тъмночервената зона, но за кратък период, и започна нормализиране, ако така вървят нещата ще преживеем тази вълна. Лошото е големият брой хора, които си отиват, каза още главният държавен здравен инспектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!