Д-р Николай Шарков: Британци лекуват зъбите си у нас

OFFNews 05 юни 2024 в 10:19 815 0

Николай Шарков

Снимка БТА

Николай Шарков

Граждани на Великобритания идва тук, за да лекуват зъбите си, тъй като в тяхната държава има проблем с денталното лечение. Имаме пациенти и от други европейски държави, които търсят стоматологична помощ в България след добри отзиви от свои приятели, обясни председателят на УС на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков в интервю за БГНЕС.

Зъболекарят отбеляза, че напоследък има тенденция българите, подведени от реклама, да се лекуват в съседна Турция.

Защо българите се лекуват в Турция и кои медицински услуги привличат чужденците у нас

„В други държави също се лекуват, държави от Европейския съюз, като се използва директивата за трансграничното лечение и правата на пациентите в ЕС и се използват здравноосигурителните фондове за тази цел“, обясни той.

По думите на д-р Шарков у нас има свръхброй на зъболекари на глава от населението.

Страната ни се намира в тъмносинята зона на картата в доклада за орално здраве на Световната здравна организация (СЗО). Мисля, че две държави са в тъмносиня зона. Тъмносиният цвят означава, че имаме свръхброй зъболекари на глава от населението, обясни той.

Стоматологът коментира и къде се нарежда България по отношение на денталното здраве. „Денталното лечение е на европейско и на световно ниво. А относно денталното здраве, би могло да бъде и много по-добро“, каза той и допълни, че целта е България да достигне състояние на здравето на устата, както е в скандинавските държави, които са водещи.

Българин оглави Световната дентална федерация

Попитан как пациентите да се грижат най-добре за денталното си здраве, д-р Шарков ги посъветва да посещават поне два пъти годишно лекаря си по дентална медицина, който ще им даде изключително точни указания как да опазват здравето на устата си с елементарни и на практика абсолютно безплатни методи, за да не посещават често денталните клиники с проблеми, свързани със зъбите, венците или тъканите в устата.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов