Четири нови трансплантации у нас в дните на донорството

OFFNews 14 октомври 2019 в 13:45 925 0

Снимка Pixabay

В навечерието на Европейския ден на донорството (12 октомври) в УМБАЛ „Св. Марина - Варна" беше реализирана 13-та за тази година донорска ситуация. Благодарение на решението на близките на изпаднал в мозъчна смърт 53-годишен мъж, бяха дарени и трансплантирани органи на четирима души, съобщават от ИА "Медицински надзор".

В УБ „Лозенец" успешно са присадени бъбреци на 58-годишна жена и 50-годишен мъж. Нова възможност да живее получи и 56-годишен мъж, на когото в същото лечебно заведение беше трансплантиран черен дроб.

Поради липса на съвместимост с подходящ реципиент в България, сърцето е предложено по линия на Евротрансплант и е предоставено на нуждаещ се пациент от болница в Берлин, Германия.

Екипът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор", който организира и координира донорската ситуация, изказва своите съболезнования и дълбока признателност към близките на донора.

От агенцията изразяват благодарност към работа на екипите от координатори и трансплантолози на УМБАЛ „Св. Марина-Варна" и УБ „Лозенец".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови