Британски учени започват клинични изпитвания за лечение на маймунската шарка

OFFNews 24 август 2022 в 09:12 795 0

маймунска шарка

Снимка Getty Images

Първо клинично изпитване на лечение на маймунската шарка

Британски учени са първите в света, които започват клинично изпитание за оценка на лечение на маймунска шарка при хора, съобщи ДПА.

Изследването водят учени от Оксфордския университет, които стоят зад проекта Covid Recovery. Те искат да проверят дали антивирусно лекарство може да помогне за облекчаване на симптомите сред заразените.

Изследователите се надяват да наберат 500 души от цяла Великобритания, които да се включат в изпитването, за да проверят дали препаратът Тековиримат, известен също като Тпокс - може да помогне за намаляване на времето, през което хората са болни.

Лекарството, което е създадено за лечение на едра шарка, действа, като не позволява на вируса да излезе от заразената клетка. Това спира разпространението му в организма.

Здравните власти във Великобритания лицензираха лекарството тази година въз основа на резултатите от първоначалните проучвания върху животни и данните за безопасност от доброволци. Сега то се предлага на пациенти с тежки усложнения, които се лекуват в болница.

Досега обаче не са провеждани клинични изпитания, които да потвърдят дали лекарството може да помогне на пациентите с маймунска шарка да се възстановят от болестта. Затова изследователите искат да тестват лекарството при хора.

Изпитанието Platinum ще бъде първото рандомизирано контролирано изследване на лечение на маймунска шарка при хора в света.

На половината от участниците - които ще имат потвърдена диагноза маймунска шарка, но няма да са в толкова тежко състояние, че да се нуждаят от болнични грижи - ще бъде даван Тековиримат, а на другата половина ще бъде давано плацебо. Лечението ще продължи 14 дни.

Пациентите ще бъдат проследявани един месец, за да се прецени дали приемът на лекарството намалява симптомите, включително продължителността на болезнените кожни лезии, или дали може да намали времето, през което хората остават в изолация.

Изследователите ще проучат също и съкращава ли се периода, в който болните са заразни. 

Въпреки че ваксините, разработени за едра шарка, могат да намалят риска от заразяване с маймунска шарка, понастоящем няма доказани терапевтични средства, които да ускорят възстановяването на заболелите.

От началото на епидемията във Великобритания са регистрирани повече от 3000 случая на маймунска шарка, като повечето от тях са установени в Англия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови