Боян Юруков: Държавата реално не знае колко деца са имунизирани

OFFNews 15 ноември 2019 в 13:36 1407 0

Снимка Архив

"Проблемът в България е, че не е ясно колко точна и надеждна е статистиката за имунузираните деца, за да може да се предвиждат епидемии и да се реагира навреме." Това заяви блогърът и автор на социални проекти Боян Юруков пред БНР.

Той направи коментара си по повод приетия вчера в Германия закон, с който се задължават родителите на децата, които посещават детски градини и училища, да ги ваксинират. Родители и училища, които откажат да се съобразяват с новото правило, са заплашени от глоби. Задължителна ваксинация ще има за учители, бежанци, кандидати за убежища, които живеят в публични общежития, както и служителите в тях.

Юруков, който живее в Германия посочи, че ситуацията в страната много наподобява тази у нас.

„Едно от предложенията в Германия е да се създаде електронен регистър, електронен имунизационен картон – нещо, което в България вече е направено, но не се използва заради неуредици. Реално може да се разбере колко деца не са имунизирани единствено и само ако се ходи по всички лични лекари и се карат родителите да дават листчета с ваксините“, допълни той.

По думите му в Германия реално не се знае колко деца са имунизирани и колко са пропуснати. Отговорността е прехвърлена към личните лекари, детските градини и училищата, за да следят за това. Подобно на България не се отделя бюджет, за да се компенсират тези училища и детски градини, за да извършват тази дейност.

„Дори в общество с добра здравна система, изливаща сериозни ресурси в информационни кампании, това не помага и прибягват до такова нещо като задължение“, подчерта той.

Припомняме, че темата за ваксини придоби нова актуалност, след като Сливенския апелативен съд отсъди, че недопускането на неимунизирано дете на детска градина е дискриминация, и създаде прецедент, който застрашава здравето на популацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови