БЛС: Дефицитът на лекарства не е заради масовото им изписване от лекарите

OFFNews 12 ноември 2020 в 13:02 1868 0

Твърденията на ръководството на Българския фармацевтичен съюз, че недостигът на лекарства се дължи на факта, че лекари изписват големи количества от тях по телефона, са недопустими и не отговарят на истината, заявиха в позиция до медиите от Българския лекарски съюз.

От съсловната организация питат:

"Колко от българските граждани са получили лекарства в аптека, без да носят необходимата за това рецепта?"

За никого не е тайна, че продажбата на лекарства без задължителната за това рецепта е масова практика, пишат от съюза и във връзка с презапасяването поясняват:

"Ролята на аптеките в системата на здравеопазването и на работещите в тях фармацевти е да регулират именно този процес и да не допускат пазаруване на лекарства в големи количества и продажбата на такива без рецепти. Оправданието, че някой лекар е изписал 7 опаковки от даден антибиотик, е несъстоятелно, защото задачата на всеки фармацевт е да прецени, според медикамента и познанията си за него, продължителността на лечението. А в случай, че изписаното количество не отговаря на курса на лечение, той има право да откаже да го отпусне в даденото количество. Ролята на фармацевта е да се намеси в такива моменти и според своите правомощия да не допуска нарушаване на правилата", категорични са от Лекарския съюз.

Те напомнят, че при наличие на всички регистрирани у нас медикаменти в складовете на едро, отговорността за осигуряването им в аптечната мрежа е на самите аптеки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!