Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Защо има недостиг на важни лекарства в аптеки

МЗ и ИАЛ не отговарят защо изчезна фраксипаринът и има ли достатъчно антибиотици

Янка Петкова 09 ноември 2020 в 15:49 8385 1

Снимка Pixabay

"Ананиев е подсигурил абсолютно всичко финансово, което е необходимо. Лекарства - всякакви видове за всякакви болни", каза премиерът Бойко Борисов по време на онлайн заседанието на кабинета на 2 ноември. 

Въпреки категоричната декларация на министър-председателя обаче зачестиха сигналите за липса на определени медикаменти, с които се лекуват симптомите на коронавирус. Противогрипни ваксини на свободния пазар на практика няма. До редакцията достигна и информация за заповед на здравния министър, с която се блокират количества от определени лекарства.

Сред споменатите препарати са антибиотиците с активна съставка азитромицин и фраксипарин (лекарство, което забавя или предотвратява съсирването на кръвта). И двете лекарства влизат в протоколите за лечение на коронавируса.

Агенцията по лекарствата не знае има ли достатъчно азитромицин

"Не са постъпвали сигнали за недостиг на лекарствени продукти с международно непатентно наименование Azithromycin", отговориха от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) в отговор на запитване от OFFNews. Оттам уточняват, че обществените поръчки и количества лекарствени продукти, които се закупуват от лечебните заведения, са извън обхвата на правомощията на ИАЛ, поради което ИАЛ не разполага с такава информация.

Според информация от сайта на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти девет компании имат разрешително за употреба на лекарства с активна съставка азитромицин.

В ИАЛ не са подавани и сигнали за недостиг на противовирусни продукти (също често изписвани при коронаривусна и други вирусни инфекции). Не са и постъпили уведомления по реда на чл. 54, ал.2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина за преустановяване на продажбите." Иначе казано - няма никаква обективна предпоставка за липсата на азитромицин или какъвто и да било противовирусен препарат в аптеките.

Има ли заповед на здравния министър за блокиране на лекарства?

Въпроса отправихме към Министерството на здравеопазването по повод сигнал за липса на фраксипарин по аптеките. Конкретният повод бе случай с пациент, който е претърпял операция и медикаментът му е назначен като противосъсирващо средство.

Директен отговор на въпроса за предполагаемата министерска заповед не получихме.

От отговор на ИАЛ, към която е било препратено запитването, разбрахме, че "съгласно предоставените данни от притежателя на разрешенията за употреба на лекарствения продукт Fraxiparin има редовните доставки за българския пазар. Същият декларира, че наличностите са достатъчни, за да се задоволят текущите потребности на българските болници и е поел ангажимент да поддържа необходимите количества от лекарствените продукти до края на 2021 г." Няма отговор на въпроса има ли достатъчни количества за аптеките, откъдето много пациенти си купуват инжекциите с рецепта.

Междувременно за липсата на фраксипарин за жени с вродена и придобита тромбофилия, на които се налага лечение с тези нискомолекулни хепарини преди, по време и след раждане, сигнализираха и от Сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром” Сдружение „Тромбофилици в действие“. По данни на сдужението фирмата вносител на фраксипарин е занижила леко вноса по маркетингови причини, много пациенти съответно са заменили препарата с клексан, а това е довело до недостиг в аптечната мрежа. Фирмата вносител на втория препарат е дала уверение, че ще опита в кратък срок да внесе допълнителни количества.

Проблемът обхваща около 3600 бременни жени. По данни на сдруженията в момента липсват над 2400 броя нискомолекулни хепарини. От една от фирмите притежатели на разрешителното за употреба са научили, че фирмата-производител "леко е занижила в момента" вноса на фраксипарин. 

След контакт със здравното министерство прациентските организации са получили уверение, че всеки момент ще излезе заповед на министъра на здравеопазването за временно спиране на реекспорта на нискомолекулни хепарини

Противогрипните ваксини: аптеките питат къде са те

Проблем с наличието на лекарства за лечение на симптомите на коронавирус според данните от ИАЛ няма - въпреки сигнали от потребители и репортажи в медиите за обратното. Каква е общата картина и ще има ли достатъчно количества в идните месеци - засега никой не дава отговор. От седмици обаче в аптеките липсват противогрипни ваксини. В тази връзка от Българския фармацевтичен съюз дори изпратиха запитване до Изпълнителната агенция по лекарствата.

„В средствата за масово осведомяване има публикации, че определени по търговски наименования ваксини са внесени на територията на България, но търговците на едро на лекарствени продукти отказват да доставят посочените продукти на аптеките с мотива, че те не са налични при тях. Във връзка с горното и с въведената извънредна епидемична обстановка, моля да извършите проверка по компетентност при носителите на разрешения за употреба, вносителите и търговците на едро на ЛП за причините за липса на доставки на ваксини към аптеките“, пише в запитването.

От фармацевтичния съюз твърдят също, че имат основание да смятат, че ваксините се разпространяват не по предвидения в законодателството ред чрез търговци на дребно и органите на МЗ, а пряко от търговци на едро и вносители на крайни клиенти (производствени предприятия и други), което не е допустимо. Според тях е възможно да е налице износ на посочените продукти, който следва да бъде незабавно ограничен на основание съществуващата извънредна епидемична обстановка.

Въпросът за пътя на разпространение на ваксините, които не достигат до аптечната мрежа, е изключително важен за пациентите и поставя аптеките в положение да бъдат държани отговорни за поведение, което не е свързано с техни действия, коментираха от съюза и поискаха да бъдат извършени спешни проверки на наличните и внесени количества противогрипни ваксини от 1 август 2020 г. до момента, за количествата, които са предоставени на МЗ и аптечната мрежа, както и дали условията на доставка на ваксините са равнопоставени.

На въпрос на OFFNеws има ли отговор на запитването за ваксините, главният секретар на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Димитър Маринов отговори, че такъв няма, нещо повече - предвид ситуацията в страната от БФС са пуснали искане до здравния министър за свикване на Висшия съвет по фармация, който е най-големият авторитетен консултативен орган. На предложението до момента също няма реакция.

По повод проучването на OFFNews за липсата на антибиотика азитромицин г-н Маринов обясни, че причините могат да са две – презапасяването или блокирането на медикаментите, за да има налични за болниците.

"Според мен е комплексно. Когато някой излезе по телевизията и каже "Това помага", при тази паника хората се презапасяват. Търсенето надхвърля предлагането. Докато реагира предлагането, се получават липси. Друг е въпросът, че има количества, които се пазят за времето, когато ще трябват наистина. Това не го правят аптеките, уверявам ви. Нито една аптека няма финансовият ресурс да се презапаси. Не може аптеките да задържат медикаменти с цел спекулация. Цените на лекарствата се регулирани. Няма как да го купиш сега, да го държиш, да чакаш търсенето да му повиши цената. Дали има блокирани количества по складовете, които се пазят за болниците – има такъв резон, чувал съм от колеги, с които съм контактувал", добави Маринов.

Според магистър-фармацевта онлайн проверката по складовете е установила, че фраксипарин също няма. 

Той коментира и възможността да се купуват лекарства по лекарско предписание без рецепта, какъвто е масовият случай напоследък, след като личните лекари лекуват по телефона, а електронни рецепти все още няма:

"Фармацевтите не са вендинг автомати. Те са достатъчно квалифицирани специалисти, за да могат да преценят кога да направят компромис. Питат как хора, които са под карантина, ще си вземат лекарства от аптеката. Отговорих – както си вземат хляб и други неща от първа необходимост. Някой отива и им ги носи – дали ще е роднина, съсед… Не може да се разреши свободното вземане на лекарства по лекарско предписание. Това гарантира, че до два дни няма да има никакви лекарства от тези, които са „за ковид“. Това, ако го разрешат, последната преграда пред презапасяването и хаоса ще падне."

"Една от ролите на фармацевта е да не дава без рецепта лекарства по лекарско предписание. Това, че някой наистина може да прецени, че е много наложително или има връзка между лекар и фармацевт, хора сме, ще го направим. Но свободно да се разрешава всеки, който е чул и видял, да си купува азитромицин или фраксипарин, не може да се случи. Тогава няма да има производство, което да отговори на търсенето", обясни главният секретар на БФС.

"Всяка година ние обясняваме кои са препаратите, които помагат при грип, защото подобряват имунитета. Обясняваме как антибиотиците не действат при вирусни инфекции. И в момента е така. Те се изписват за вторична инфекция, не се вземат превантивно, едва ли не като витамини. Това е в разрез с всякакви разпоредби и е много опасно, последиците ще се появят в бъдеще. Защото тогава вече азитромицинът няма да действа. Това е някаква лудост. Пълен нонсенс", коментира още Димитър Маринов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews