Фармацевти: Може да навредим и когато даваме антибиотик без рецепта, и когато откажем

Изправени сме пред ежедневния натиск да отпускаме лекарства в разрез със законодателството, пишат стотици специалисти в отворено писмо до властите и настояват за решение

Александра Маркарян 11 ноември 2020 в 11:32 8468 1

Как да се избегне ситуацията, при която пациенти се лекуват с предписания по телефона, без да са прегледани от лекар, но искат от фармацевтите в аптеките да им дадат антибиотици без рецепта? Този въпрос поставят магистър-фармацевти в отворено писмо до властите в България. От снощи до 11 ч. днес към него са се присъединили 200 специалисти.

Общопрактикуващите лекари не преглеждат пациенти със симптоми на COVID-19 в кабинетите си, отказват да ги посещават в домовете им, натоварването на системата е толкова голямо, че и да искат, едва ли могат да ги насочат за антибиограма (лабораторно изследване, което показва кой антибиотик би подействал срещу конкретната бактерия причинител и кой - не, за да се състави адекватен план за лечение). Медицината се състои в преслушване по телефона и изписване на антибиотици на сляпо. Резултатът е огромно напрежение и всекидневни скандали в аптеките. Фармацевтите са поставени в Параграф 22: ако дадат антибиотик без рецепта, нарушават законодателството и най-малкият проблем е, че могат да бъдат глобени. Ако откажат, са принудени всеки ден да се карат с пациенти и това отново е по-малкият проблем.

Основният е, че и в единия, и в другия случай могат да навредят на болен човек.

"Поставени сме пред непреодолим избор – пишат фармацевтите в писмото си - да отпуснем лекарства в разрез на закона и да удовлетворим волята на пациента или да спазим закона и да откажем отпускане. И в двата случая се касае за човешкото здраве и то може да претърпи вреди от тези действия."

Ето пълния текст на писмото:

До Министъра на здравеопазването на Република България

До Министерски съвет на Република България

До Комисия по здравеопазването към 44-то Народно събрание на Република България

До Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз

До Управителния съвет на Българската асоциация на помощник-фармацевтите

До Управителния съвет на Българския лекарски съюз

До Националния оперативен щаб (създаден със Заповед №Р-37/26.02.2020 на Министър-председателя на Република България)

До Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по лекарствата­­­

До Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“­­­

До медиите и пресата

ОТВОРЕНО ПИСМО от фармацевтите в България

Уважаеми дами и господа,

За пореден път българските фармацевти, работещи в най-достъпните здравни заведения за всички граждани – аптеките, сме принудени да работим в напрегната и конфликтна среда. В условията на пандемия от COVID-19, упражнявайки професията си, сме изправени пред ежедневен натиск да работим в разрез с лекарственото законодателство и утвърдените добри практики във фармацията и медицината. Това се дължи на факта, че масово колегите лекари не спазват нормативните изисквания за предписване на лекарствени продукти от всички групи на анатомо-терапевтично-химичната класификация на лекарствата. Главно това се случва с антибиотиците, чиято нерационална лекарствена употреба би довела до огромни вреди в световен мащаб. Това е тема, по която и Световната здравна организация обръща внимание от години. По този начин пациенти непрекъснато прииждат в аптеките без рецептурни бланки, което грубо погазва разпоредбите на чл. 7 от Наредба №4 от 4.03.2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. При поискване на валидна рецептурна бланка в повечето случаи се стига до конфликтни ситуации между нас и пациентите, в които биваме обиждани.

От друга страна ние разбираме и пациентите, тъй като повечето от тях споделят, че нямат достъп до личните си лекари, тъй като отказват да ги прегледат, а директно им изписват терапия по телефона за амбулаторно лечение. Това обаче не е основание българският фармацевт да нарушава законите и установените норми на работа. Поставени сме пред непреодолим избор – да отпуснем лекарства в разрез на закона и да удовлетворим волята на пациента или да спазим закона и да откажем отпускане. И в двата случая се касае за човешкото здраве и то може да претърпи вреди от тези действия.

Обръщаме се към всички адресати на писмото ни със следните молби:

Да се напомни на всички членове на Българския лекарски съюз какви са редът и правилата за предписване и отпускане на лекарствени продутки по действащото законодателство.

Да се задействат СПЕШНО контролните механизми на компетентите държавни органи по спазване на реда за предписване на лекарствени продукти по лекарско предписание.

Ако е наложително да се предприемат необходимите законодателни промени с оглед извънредната обстановка, за да се обезпечи нормалното осъществяване на достъпа на гражданите до лекарствени продукти по лекарско предписание.

Напомняме, че фармацевтите сме най-достъпните медицински специалисти за всеки гражданин и няма да търпим да бъдем унижавани и принуждавани да работим в разрез на законите заради други участници в здравната система, които ни злепоставят по този начин във време на пандемия!

Апелираме съсловните ни организации (Български фармацевтичен съюз и Българска асоциация на помощник-фармацевтите) да предприемат много спешни действия по защита на нашите законни права и интереси.

Отвореното писмо е публикувано в уеб-платформата https://www.peticiq.com/apteka.

Някои от коментарите на подписалите се магистър-фармацевти:

Трябва да се контролира процесът по предписване на медикаменти по лекарско предписание. Това не може да става по телефон без нужния документ за това (рецепта)! Лекарите са под клетва, а в момента не си вършат задълженията и хаосът става все по-голям, особено в аптеките... Стига се до заплахи към фармацевтите от страна на пациентите, когато отказваме да отпуснем антибиотик напр. при липса на рецепта от лекар! Нужно ли е да се стига до това? Защо лекарите не си вършат работата и защо пациентите се сърдят на фармацевтите?

Намирам за крайно необходимо да бъдат сезирани съответните органи и безразсъдната, безобразна, унищожителна практика по предписване и отпускане на лекарствени продукти по лекарско предписание да бъде прекратена.

Подписвам тази петиция с цел ограничаване на ежедневното влизането на мен и колегите ми в разрез с българското законодателство и апелирам за навлизане на елекронни рецепти ,с които работата на всички ще бъде по- лесна,по- пълноценна и най- вече законна!!!

Подкрепям напълно и съм съпричастна с проблемите на колегите и на съсловието, с които се сблъсквам многократно ежедневно. Непрекъснато се налага да се балансира върху тънката разделителна линия между закониови правомощия и хуманност, поради това, че друго звено в процеса на лекуване не си е свършило работата.

Аз съм магистър-фармацевт, практикуващ професията си в аптека и в условия на пандемия, и съм подложена на натиск и унижение от страна на пациентите!

Подписвам, защото наистина се злоупотребява с прекомерната употреба на антибиотиците.

Трябва да се спре "предписването" по телефона, това е порочна практика и на никой не е от полза.

Подписвам, защото не мога да приема да бъда обиждан и заплашван ежедневно за това, че спазвам закона и изпълнявам съвестно задълженията си! И всичко това поради факта, че част от личните лекари бягат от отговорност да преглеждат пациентите си и им предписват лекарства по лекарско предписание по телефона. Крайно време е това да спре!

Недопустимо е изписването на антибиотици по телефона. Мой близък направи двустранна пневмония, след 7 дневно лечение с Азакс и без нито един преглед.

За пореден път българският фармацевт е между чука и наковалнята. А МЗ дори не признава фармацевтите като медици на първа линия в борбата с КОВИД-19. Докога?

Трябва да има ясни правила, за да работят аптеките нормално, а пациентите да не остават без лекарства. Да се въведе електронна Rp в най-скоро време.

Смятам, че антибиотичната резистентност е много сериозен проблем и той е пряко свързан с безконтролното отпускане на антибиотици в аптеките.

Защо антибиотици не трябва да се пият безразборно

Изключително важно е употребата на антибиотици да става само по лекарско предписание и след вземане на материал за микробиологично изследване - пише в указание Министерството на здравеопазването. За съжаление в България не винаги лекарите назначават антибиотик след микробиологично изследване. По-опасната тенденция е, че пациентите много често прибягват до самолечение и си купуват антибиотик, без да е предписан от медицински специалист.

Неправилната употреба на антибиотиците води до развиването у хората на резистентност към тези медикаменти, тоест те спират да действат и бактериите продължават развитието си. Така ако се пият антибиотици безразборно, след време тези антибиотици просто вече няма да могат да лекуват - нито хората, които са ги пили без лекарско предписание, нито хората, които са спазвали предписанията и са приемали само когато и каквото е трябвало.

Резистентност могат да изградят всички видове бактерии. Тя се дължи на мутация в клетката, която помага на бактерия да преживее неблагоприятните условия. Тази мутация се предава в потомството, а чрез различни механизми може да се предаде и между неродствени бактерии. Основен фактор при селекцията на резистентни бактерии в случая се явяват антибиотиците. Когато бактерии от един щам придобият резистентност към три и повече групи антибиотици, щамът е полирезистентен.

Сред рисковите фактори за заразяване с резистентни бактерии са неправилният прием и назначаването на антибиотик без нужда (при вирусни инфекции) и др. Инфекциите, причинени от такива бактерии се лекуват по-дълго, с комбинация от няколко антибиотика, често тези болни подлежат на хоспитализация.

За да не се стига дотам, хората трябва да употребяват антибиотици само по лекарско предписание и то за конкретния случай. Антибиотик, помогнал на пациент преди година, сега при друга инфекция може да не е ефективен. При съмнение за инфекция всеки трябва да търси медицинска помощ, а не да се самолекува.

Панацея за всичко ли е масово купуваният Азитромицин?

В отговор на този въпрос на магистър-фармацевт Росен Димитров публикува статия, в която подчертава, че Азитромицин и всички съдържащи го лекарства са неприложими и без ефект при вирусни заболявания и разяснява защо. Антибиотикът е приложим при бактериални инфекции, но не безразборно а задължително след лекарска преценка и за предпочитане е да е има и антибиограма. Статията му вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!