Близо 80% от леглата в Благоевградско са заети, а областта е в зелената зона по новия план

Ежедневно се карантинират по стотина паралелки, има много болни учители, съобщават от РЗИ

OFFNews 18 януари 2022 в 15:09 2384 2

Близо 80% е запълнен капацитетът на болниците в област Благоевград за лечение на пациенти с Covid-19. Повечето интензивни легла обаче са свободни.

От Регионалната здравна инспекция алармират за усложнена ситуация в училищата и детските градини, която няма как да бъде преодоляна без затварянето им, съобщи БНР.

Заразната заболеваемост на 100 000 души население в областта е близо 2200, над 900 са положителните проби за последното денонощие. От 370 COVID-легла в болниците свободни са едва 87.

Благоевградска област е в Югозападен район, който според картата, публикувана от здравното министерство, все още е в първи етап на пандемичния план. В този етап не се предвиждат други ограничения освен маски, дистанция и зелен сертификат за допуск до социални заведения.

По думите на директора на областната болница д-р Огнян Митев ситуацията в лечебното заведение все още е под контрол.

"В „Реанимация“ имаме няколко свободни легла. В предишните вълни са стигали над 200 хоспитализирани, в момента са наполовина, но в никакъв случай не мога да направя прогноза занапред", каза той.

Повечето от заразените с COVID-19 са с леки симптоми и се лекуват в къщи, заяви д-р Веселка Мончева от РЗИ-Благоевград. Тревожна е тенденцията при децата и непълнолетните, където се отчита най- голям ръст на заразени. Това поставя под въпрос учебния процес в училищата:

"Тази седмица имаме доста заразени деца. Това се вижда и по скоростта, с която карантинираме групи от детските ясли и градини и от училищата. Всеки ден по стотина паралелки карантинираме. Това нещо трябва да се помисли, защото има и много болни учители".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

18.01 2022 в 17:49

Няма нищо по-хубаво от това да са ти свободни реанимационните легла,другите нека се пълнят...По-лекото протичане е може би факт,което е чудесно,няма да мрат толкова хора....Ясно е,че ще има много заразени и много повече ще се лекуват в болница,но няма да има тежко и критично болни...останалите с лечение или без лечение за десетина дни -и са си в къщи-живи и здрави...