БГ Коледа 2016: „Да помогнем на децата в реанимация“

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2015 в 11:26 3826 2

БГ Коледа 2016: „Да помогнем на децата в реанимация“

Децата в критично здравословно състояние и нуждаещи се от реанимация и интензивно лечение е темата на 13-то издание на благотворителната кампания под патронажа на президента "Българската Коледа".

Почти 5 % от децата у нас, които постъпват в болница за лечение, са в критично състояние , което налага незабавна висококвалифицирана помощ. Тези състояния при децата протичат динамично и при липсваща спешна помощ, своевременна и точна диагностика, както и адекватно лечение, настъпва тежка инвалидизация за цял живот или загуба на детски живот.

„Българската Коледа“ 2015/2016 г. си поставя за цел да осигури подпомагане на деца в критични здравословни състояния, които имат нужда от помощ за специализирана диагностика, медикаментозно лечение, медицински изделия и помощни средства, рехабилитация и др. Кампания 2015/2016 г. ще набира дарения и за нова високотехнологична апаратура за диагностика, наблюдение на жизнените функции и лечение в университетски и областни болници, в които функционират клиники за реанимация и интензивно лечение. Успоредно с това, инициативата протяга ръка за поредна година към всички имащи нужда от подкрепа болни деца в България.

Критичните здравословни състояния при децата, нуждаещи се от реанимация и интензивно лечение, са следствие от различни обстоятелства – инциденти, тежки заболявания и вродени малформации и др. Всяко дете, дори напълно здраво, поради различни обстоятелства може да се окаже в ситуация, водеща до критично здравословно състояние и да се нуждае от реанимация и интензивно лечение. Това са деца, претърпели злополука или инцидент, с тежки травми и др.

Комплексният подход и използването на високотехнологична съвременна апаратура в лечението на тези деца съществено подобрява тяхното състояние и намалява случаите на тежко инвалидизиране или загубен детски живот.

Приключилата на 24 ноември т.г. кампания 2014/2015 г. на „Българската Коледа“, посветена на децата с вродени заболявания, успя да събере близо 2 млн. лева. Бяха подпомогнати близо 500 деца с хронични и тежки заболявания и закупена високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение на 10 болници в цялата страна.

За изминалите 12 години близо 3000 болни българчета получиха възможност да се лекуват и да имат по-добър живот благодарение на дарителите на „Българската Коледа“. За повече от 200 лечебни заведения беше осигурена съвременна медицинска апаратура, благодарение на даренията.

__________

1 964 800 лв. бяха събрани в рамките на дарителската кампания „Българската Коледа“ 2014/2015 г., посветена на децата с вродени заболявания. Към тази сума се прибавя още 15 372 лева, дарени от доставчици на апаратура, закупена със средства от кампанията. Така "Българската Коледа" през изминалата година е събрала общо 1 980 172 лв.

Средства в кампанията се събират целогодишно. Всяка година Българската Коледа се посвещава на определена група деца, но събраните средства се използват за лечението на всяко едно дете, чийто родители са подали предварително заявление.

Дарения може да се пращат по банков път, чрез кредитна или дебитна карта, като изпратите sms на 1117 за всички мобилни оператори, като се обадите на номер 09001117 или чрез ePay.bg. Вижте повече на интернет страницата на иницативата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови