Безплатни онлайн консултации за сърдечно болни

OFFNews 25 февруари 2021 в 13:11 1015 0

Безплатни онлайн консултации за пациенти със сърдечна амилоидоза организира УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Поводът е откриването на Референтен център по сърдечни амилоидози към столичната болница.

Сърдечната амилоидоза е заболяване, при което в сърцето се отлага неразтворим белтък, наречен амилоид. Това води до увеличаване на дебелината на сърдечния мускул, той става неразтеглив, нарушава се сърдечната функция, появяват се симптоми като лесна умора, задух, отоци по долните крайници.

В диагностиката и лечението му участва мултидисциплинарен екип от специалисти. Екипът е съставен от кардиолози, нефролози, гастроентеролози, хематолози, специалисти по образна диагностика и нуклеарна медицина, клинична лаборатория.

В Референтния център, с ръководител доц. Мариана Господинова, е направена организация за провеждане на всички необходими изследвания и консултации за диагностициране и определяне вида на сърдечната амилоидоза.

Сърдечната амилоидоза има прогресиращ ход и може да доведе до сърдечна недостатъчност, сърдечен блок, необходимост от поставяне на електрокардиостимулатор, предсърдно мъждене, мозъчен инсулт. Изключително важно да се открие навреме, защото лечението е по-ефикасно, когато се започне в начален стадий.

Доц. Господинова ще консултира безплатно (без направление от личния лекар) от 25.02.2021 г до 18.03.2021 г през здравната платформа Healthyco. Пациенти, за които има съмнение, че са засегнати от заболяването, ще бъдат поканени за физикален преглед и подробни изследвания в центъра.

Безплатните консултации са насочени към:

- пациенти със сърдечна недостатъчност;
- мъже над 65 години;
- жени над 70 години;
- пациенти с имплантиран пейсмейкър;
- пациенти, които по принцип са с високо кръвно налягане, но напоследък то е ниско, без причина;
- пациенти с левокамерна хипертрофия.

Пациентите трябва да предоставят цялата си предшестваща медицинска документация (изследвания, епикризи и др.)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!