Безплатни очни прегледи от 13 до 17 май в болница "Св. Иван Рилски"

OFFNews 09 май 2019 в 12:00 2910 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ се включва като партньор в Седмицата за информираност за ревматичните заболявания с безплатни очни прегледи от 13 до 17 май 2019 (вкл.).

Те ще се провеждат всеки ден от 8:00 до 10:00 часа от д-р Рени Тончева в кабинет 4, ет. 1.

Необходимо е предварително записване на имейл [email protected]. От безплатните очни прегледи могат да се възползват пациенти с диагноза лупус, болест на Бехтерев, ревматоиден артрит, синдром на Сьогрен, склеродермия, псориатичен артрит. 

Организатор на Седмицата за информираност за ревматичните заболявания за пета поредна година е Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ).

Каква е връзката между ревматичните заболявания и зрението?

Възпалението на очите е често усложнение при пациенти с автоимунни заболявания, каквито са болестта на Бехтерев, ревматоидният артрит, синдромът на Сьогрен, склеродермията. При тях организмът атакува сам себе си и в резултат на това се получава възпаление, което може да засегне и очите.

Тази година акцентът на Седмицата на ревматичните заболявания е върху живота и проблемите на хората със системен лупус еритематозус (СЛЕ) в България. Той представлява хронично автоимунно заболяване на съединителната тъкан, което засяга най-често млади, работоспособни хора. СЛЕ е наричан често “великият имитатор”, тъй като симптомите му наподобяват тези на други заболявания, което прави трудно поставянето на окончателна диагноза.

Ревматичните заболявания засягат всеки четвърти европеец. В България пациентите са повече от 100 хил. души. Данните са приблизителни, защото официална статистика няма. Сред най-често срещаните ревматични заболявания са ревматоиден артрит (РА), болест на Бехтерев, псориатичен артрит, лупус, синдром на Сьогрен, склеродермия, фибромиалгия, реактивен артрит. От тях боледуват и двата пола, като съотношението мъже : жени е 40% към 60%. Ревматичните болести са хронични и доживотни. При тях болката е ежедневие, ако пациентът не се лекува адекватно.

В рамките на инициативата, на 17 май 2019 г. от 11:00 часа в „Зона 21“ (София, ул. „Христо Белчев“ 3), ще се проведе дискусия за проблемите на хората с диагноза лупус в България. За участие в нея са поканени лекари, институции, пациенти и техни близки. От страна на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ във форума ще се включи проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология (ЛКИ) в болницата, който ще представи предиктивната роля на ANA антителата за ранното установяване на ревматичните заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови