Андреева: Предстои закриване на болници и съкращения

Вероника Шербанова 29 януари 2014 в 11:24 5546 10

Здравният министър Таня Андреева
Здравният министър Таня Андреева

Ще има закриване на болници и съкращаване на служителите в отделни лечебни заведения. Това заяви пред БНТ здравният министър Таня Андреева.

На 7-милионна България 400 болници са прекалено много. Време е честно да си говорим с хората – ако на 10 или 20 километра има друга болница и хората знаят, че ще отидат там и ще получат адекватна медицинска грижа, защо тази да не затвори врати, посочи Андреева.

През последните четири години за закрити 20 лечебни заведения, а много други са на ръба на фалита, като основната причина е липсата на контрол. Много от болниците не са проверявани с години, други пък са преповерявани. Важно е не министърът да е майка за едни и мащеха за други. Наредбите трябва да се изпълняват. Затова правим проверки във всички болници, за да видим какво е реалното състояние, допълни Андреева.

По думите й сред привилегированите болници по време на управлението на ГЕРБ са лечебните заведения в Русе, Враца и Монтана.

Една от болниците с много сериозни проблеми е многопрофилната болница „Стоян Киркович“ в Стара Загора. Проблемите там са продиктувано основно от механичното сливане на две болници. Има две детски отделения, две хирургии и т.н. Това е все едно някой да ви каже, че оттук нататък ще живеете в един дом със съседите си. Ясно е, че без промени няма как да се случи, каза Андреева.

Предстои да се съкрати между 20% и 30% от работещите там – и медицински, и немидицински кадри, категорична е тя.

Общините трябва да се отнасят с повече загриженост към болниците, на които са принципали, а не да чакат само на държавата. Те трябва да вървятъ по пътя на публично-частното партньорство, но с мярка и само когато се налага, обясни Андреева.

Вече имаме резултатите от проверката на Сметната палата, която посочи слабостите и нарушенията на двама от здравните министри от правителството на Бойко Борисов и вече има база, на която да се търсят разрешения на проблемите. Системата е в много тежко състояние и само за една година положението трудно може да се оправи, коментира Таня Андреева.

По повод призивите за оставка на директора на Фонда за лечение на деца Ива Станкова здравният министър заяви, че на 1 февруари ще са готови резултатите от проверката на Фонда. Ако наистина има нарушения, съм готова да сменя ръководството, каза Андреева.

По думите й за момента обаче не е ясно дали има забавяне на разглеждане на заявления, тъй като много повече деца търсели помощ от Фонда в сравнение с предишни години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!