Андреева: Има желаещи да работят в Спешна помощ, но нарочно не ги назначават

Александра Маркарян 20 декември 2013 в 10:39 2004 1

Таня Андреева

Снимка БГНЕС

Здравният министър Таня Андреева

Има желаещи да работят в Спешната помощ, но някои ръководители нарочно не ги назначават. Това заяви здравният министър Таня Андреева пред Нова телевизия.

Причината за това да не бъде запълван щатът е заплатите от незаетите места да се разпределят като допълнителни средства сред работещите заради ниските заплати, обясни Андреева.

Ще направим всичко възможно заплатите в Спешните центрове да се вдигнат. От 1 януари те ще бъдат увеличени с 10%, допълни здравният министър.

Не е изключено да има съкращения в администрацията в центровете, което също ще помогне, категорична е Таня Андреева.

От началото на годината започва изграждането и на комплексите за спешна медицина, като те трябва да бъдат готови до две години. По този начин, ако всичко върви по план, след четири години смъртността трябва да намалее с 10%, коментира Андреева.

Очакваме раждаемостта през тази година да е най-ниска. Това не е нещо неочаквано. Демографията е въпрос на социална политика, икономическа политика, не само на здравеопазване. Отказът да се ражда второ и трето дете е по икономически, не по здравословни причини, заяви Андреева.

За първи път от две години здраната система е стабилизирана финансово. Ако тя продължи да работи по този начин, няма да се налага да се намалява достъпът до специалисти, подчерта Андреева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!