55% от хората в малките населени места не са виждали лекар от година

OFFNews 14 март 2022 в 13:24 764 0

55% от хората в малките населени места не са виждали лекар от година. Това показват резултатите на програмата за социална отговорност „Забавно лято, грижовна есен“ на фондация bCause в сътрудничество с Българска болнична асоциация (ББА). 

През есента на 2021 г. бяха организирани прегледи от болници от ББА за възрастни хора в 24 населени места от тютюнопроизводителни региони. Прегледите в област Русе, Пазарджик и Благоевград се проведоха в периода 7-24 септември 2021 г.

Общият брой на прегледаните хора и в трите региона е 1418 души. Прегледаните хора до 65 г. са 704, а над 65 г. – 714.

„Целите на проекта „Забавно лято, грижовна есен“ съвпада с мисията на ББА да направим здравната система достъпна за всички пациенти. При посещенията на лекари в малките населени места беше установено, че има хора, завърнали се от чужбина без здравноосигурителни права. В същото време е важно да отбележим, че въпреки че програмата е предназначена за възрастни хора, не е върнат никой, потърсил лекарска помощ, включително и деца“, коментира адв. Свилена Димитрова, председател на ББА.

Установените случаи на заболявания по информация на пациентите и потвърдени с прегледите е 727 или 51%. В същото време установените случаи на заболявания, неглижирани или нелекувани системно от пациентите, са 112 – близо 8%. Установени са 93 случая на заболявания, неизвестни до момента на пациентите. Предписаните мерки за превенция са близо 800, а предписаните мерки за лечение са над 240.

Екипи от лекари специалисти по кардиология, гастроентерология, ортопедия, урология, неврология, офталмология и ендокринология проведоха прегледи по места според заявените нужди. Прегледите се осъществиха от медицински специалисти от болниците МБАЛ „Хигия“, Пазарджик, МБАЛ „Пулс“, Благоевград и УМБАЛ „Медика“, Русе – които са членове на ББА, в Крумовград, Странджево, Бенковски, Чорбаджийско, Чакаларово, Стамболово, Силен, Шишманово, Караманци, Сатовча, Вълкосел, Кочан, Слащен, Абланица, Хаджидимово, Дулово, Нова черна, Цар Самуил, Искра, Окорш, Правда, Черник, Браничево, Ясенково.

Предписаните мерки за превенция от лекарите и в трите региона включват хранителен и двигателен режим, рехабилитация. Други мерки за лечение са планов прием, нова терапия, допълнителни лабораторни изследвания; нови медикаменти, планова хоспитализация, оперативно лечение, очила, допълнителни прегледи, включително спешна хоспитализация.

Забавно лято, грижовна есен” се осъществява в тютюнопроизводителните региони от 2015 г. насам - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен, от Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България като част от инициативите на компанията за корпоративна социална отговорност и глобалната й стратегия за устойчиво развитие. Освен здравни грижи програмата обхваща още и областите образование и предприемачество.

За изминалите 7 години “Забавно лято, грижовна есен” обхвана над 3 255 деца между 7 и 14 г., 117 учители, 6 400 възрастни хора и 250 екипа млади предприемачи в 26 малки населени места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. Досега в програмата са инвестирани общо около 1,4 милиона лева.

Програмата е носител на редица престижни награди за цялостна корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие, както и за принос в сферите на образованието, медицинската грижа и насърчаване на предприемачеството в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови