14 ноември - Световен ден за борба с диабета

Ще мерят кръвната захар на депутатите в парламента

OFFNews 14 ноември 2019 в 08:06 1349 0

Снимка Pixabay

Световният ден за борба с диабета се провежда всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация.

Тази година инициативата ще се проведе под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание. В рамките на деня екипът на проф. Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“, ще извърши оценка на риска от развитие на диабет чрез попълване на специални въпросници и измерване на стойностите на кръвната захар на народните представители, служителите и гостите на Народното събрание.  Ще се раздават информационни материали на тематични щандове.

На събитието ще присъстват д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването, народни представители, представители на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Световната здравна организация, съсловни и пациентски организации и водещи медицински специалисти.

Здравните заведения в столицата ще провеждат безплатни прегледи за ранно откриване на диабет и преддиабетни състояния. Започва скрининг за диабетна ретинопатия в очни клиники и отделения в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови