Безплатен скрининг за ранно откриване на диабет в столични болници

OFFNews 13 ноември 2019 в 14:43 2678 0

Снимка Pixabay

Центърът за превенция на захарен диабет и неговите усложнения в УМБАЛ „Александровска" организира скринингова кампания за откриване на диабет с безплатно измерване на гликиран хемоглобин. Необходимо е предварително записване на тел. 0879 878 051 между 8.00 и 12.00 часа. Не съществуват ограничения относно предходна консумация на храни и напитки.

В ранните си етапи захарният диабет протича безсимптомно и много хора с диабет не знаят, че го имат. Препоръчително е да се изследват и консултират лица, които не са правили измерване на гликиран хемоглобин досега и имат някои от следните рискови фактори: наднормено тегло или затлъстяване, близък роднина с диабет (родител, брат, сестра), повишено кръвно налягане или друго сърдечно-съдово заболяване, възраст над 45 години.

Изследванията и консултациите ще се проведат след 14.00 ч. по график в работните дни в периода 14–19 ноември 2019 г. в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на УМБАЛ „Александровска", който се намира на партерния етаж, в дясното крило на сградата срещу арката.

Безплатни прегледи за диабетици и хора с наднормено тегло организира и Отделението по ендокринология към Клиника вътрешни болести на УМБАЛ "Св. Анна" - София АД.
Прегледите започват от 14 ноември и продължат до 30 ноември. Ще се провеждат в лекарски кабинет на ет. 7. база "Запад" от 12 ч. до 14 ч. Записвания на 0879885411.Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews