Пламен Константинов посочи целите си начело на "лъвовете"

OFFNews 28 декември 2022 в 13:59 2299 0

Волейбол

Снимка БФВ

Пламен Константинов мисли за предстоящата година

Завърналият се на поста селекционер на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов мисли само за краткосрочните цели пред тима, както и за трите предстоящи турнира през 2023 година. Пред "трикольорите" предстои участие в Лига на нациите, на Европейско първенство и олимпийска квалификация за Париж 2024.

"Винаги е било нещо специално. Искам да има добра игра, да радваме хората и да върнем доверието към отбора. Трябва да има повече търпение и с малко подкрепа, може би ще разкрием нашия потенциал", заяви Константинов на първата си пресконференция след завръщането си начело на България, цитиран от БТА.

Специалистът говори за настоящата ситуация в мъжкия национален отбор.

"Никога не съм очаквал подходящия момент (за националния отбор). Това е едно голямо предизвикателство. Тимът показа спад в последните години, в резултатите и в ранглистата. Това е един нормален процес за всички отбори. Има добри поколения и след това спадове. Сменят се генерациите.

Основата ни е малка и имаме ограничен избор на качествени състезатели. Нужно е всички класни играчи да могат и да имат желание да играят за националния отбор. Треньорската работа е такава, че някой трябва да понесе отговорност. Когато поставиш нереални цели и те се разминат с това, което става - хората започват да си задават някои въпроси. Това поколение не е готово да се справи с тези очаквания. Под натиск те не могат да си разкрият потенциала.

Опитните не се знае в какво състояние ще бъдат след 4-5 месеца. Няма гаранция, че всички те ще участват в това тежко лято, което предстои. Някои от тях вече са потвърдили, че ще играят. Трябва ни микс между рутина, опит и спокойствие. Само с млади или само с опитни трудно се постигат резултати. Споделил съм това с федерацията. В момента трябва да се мисли в краткосрочен план - да се вземе максималното с оглед нашите възможности.

Сега сме в предолимпийска година. Когато мине - трябва да се отвори нова страница и да се види кои ще могат да участват в следващия цикъл. По-младите нямат това отношение към националния отбор, което имаха по-старите поколения. Основният проблем е, че не си харесваме държавата, а очакваме да има някакъв патриотичен дух в хората, играещи за националния отбор. Идва моментът, в който се вижда, че те са немотивирани.

Те могат да намерят вдъхновение, ако всички са класни състезатели и има качествен състав, който може да спечели нещо. Пълните зали също са мотивация. Не съм говорил с тези, които може да откажат да дойдат в националния отбор. Това, което най-много не ми харесва, е апатията. Трябва да я променим и това е най-голямото предизвикателство. Всичко може да бъде простено, ако се вижда, че отборът дава всичко от себе си. Тези момчета не са постигали голям резултат, но не са разкрили потенциала си. В момента сме в групата на едно добро средно ниво. Много неща зависят от момчетата и от тяхното желание да играят", анализира подробно Константинов.

Той се спря и на тимовете в групата на България за Евро 2023, а мачовете от нея ще се проведат във Варна в края на следващото лято.

"В нашата група на световно ниво е Словения. Това е топ отбор на света, не само на Европа. Украйна също е сериозен състав и тежък противник. Не смятам, че групата ни е слаба. Испания и Финландия трябва да са преодолими съперници. Вече няма лесни съперници. Може да победиш само при максимална концентрация. Нашата група е втората по сила на това Европейско първенство", категоричен е специалистът.

Константинов вече е провел първата си работна среща със селекционерите на младежките национални отбори Андреа Буратини и Мирослав Живков. На нея е присъствал и координаторът Николай Иванов.

"Това е една идея, която вече ще може да се реализира. Една съвместна работа по веригата. Първата работна среща беше доста ползотворна. Нещата трябва да се постарят на нова основа. Трябва да има обмяна на опит, която ще бъде от полза най-вече на състезателите. Не трябва да губим време, а да имаме резултати. Тази длъжност ще бъде едно свързващо звено между националните отбори и федерацията. Нуждаем се от положителни емоции. Всички по веригата се стремят да дават всичко, за да се радзнаме на по-доблри дни", коментира бившият национал Иванов.

Пламен Константинов желае завръщането на Матей Казийски в националния отбор, но все още не е провел разговор с опитния състезател на Тренто, който се отказа да играе за "трикольорите" преди повече от 10 години.

Бившият национал Андрей Жеков също ще работи в треньорския щаб на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови