Министър Ангелкова: Извършваме мащабни проверки за нерегламентирана туристическа дейност, безкомпромисни сме при нарушения

ОFFNews 15 юни 2019 в 14:12 3980 2

Министърът на туризма Николина Ангелкова се включи в проверка на обекти в Слънчев бряг, предлагащи екскурзии. Инспекциите се направиха съвместно с експерти на КЗП и Икономическа полиция по сигнали, че се извършва нерегламентирана дейност. За това бе сигнализирано на първата за този сезон открита приемна на министъра по Черноморието за граждани и представители на бизнеса, която се състоя вчера в най-големия ни туристически комплекс.

В първото помещение се установи липса на задължителна застраховка за туроператорска дейност и това ще бъде докладвано незабавно на специализираната експертна комисия към министерството за евентуално заличаване на фирмата, информира министърът. Освен това е била констатирана промяна на обстоятелствата за дейността, което също веднага ще се провери и ако е извършено нарушение, то ще бъде добавено към първото.

Във втория обект на крайбрежната алея се е установила липса на видно място на валидна застраховка за дейността, което е задължително изискване по закон. Туристът трябва да бъде информиран за услугите, които заплаща. Ако застраховка наистина липса, ще бъде наложена санкция, коментира министърът.

В третия обект документите се оказаха изрядни, съобщи министър Ангелкова и предупреди, че инспекциите ще продължат интензивно. За година и половина заради подобни нарушения сме заличили над 350 туроператора, подчерта тя.

В момента контролните дирекции в Министерството на туризма, КЗП и Икономическа полиция инспектират дали изложените удостоверения на туристическите компании отговарят на търговците, които ги използват, и дали екскурзоводите са регистрирани и са преминали цялата процедура съгласно Наредбата за професионална квалификация на екскурзоводите. Те са длъжни да имат лично удостоверение, което е със специфични белези и не може да се предоставя на друго лице.

Ако се установи некоректност, със сигурност дейността им ще бъде преустановена. Освен това валидната застраховка според нашите изисквания трябва да стои на видно място и всеки турист да бъде защитен при евентуален отказ или обективна невъзможност да се осъществи пътуването, акцентира министърът. 

Ще стартираме процедура по заличаване на туроператор, ако не ни бъде представена валидна действаща застраховка, защото тази, която колегите установиха при проверката, е с изтекъл срок и нямат никакво право да предлагат екскурзии и туроператорска дейност, поясни министър Ангелкова. Ако застраховката е подновена, но не е поставена на видно място, нито е представена в Министерството на туризма и отразена в системата, ще бъде наложена глоба и временно преустановяване на дейността.

В отговори на журналистически въпроси за гласуваните промени на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие министър Ангелкова коментира, че частта на закона за административните санкции беше стартирана за обсъждане преди 2 години с всички заинтересовани. Целта е да бъдат опазени дюните и да се преустановят всички нарушения, които сме срещали, особено за неохраняемите плажове, санкциите да бъдат конкретизирани и да се налагат наказания.

Между първо и второ четене народните представители предложиха регламентиране на къмпингуването с предложение четири ведомства да подготвят наредба, която детайлно да определи съответния регламент. Никога не сме били против къмпингуването и винаги сме търсили широк диалог, за да може този вид туризъм да се развива по правилата, категорична бе министърът. Всички трябва да ги спазваме, за да можем да опазваме природата. Веднага ще инициираме диалог съвместно с колегите, за да се чуят всички предложения и да се приеме най-доброто решение, обобщи министър Ангелкова.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  8000

  2

  narisuvan

  15.06 2019 в 15:27

  ... сам и, естествено, да си почистиш всичко след себе си, познайте, Г-жо Ангелкова, сам! Това искат всички къмпингуващи в България. И ако могат да го правят на нашето прекрасно черноморие, те ще го правят с удоволствие.
  Вие лично, Г-жо Ангелкова, колко вечери сте изкарали при подобни условия, за да знаете какво евентуално искат хората, които практикуват подобен начин на почивка. Някой от свръх интелигентните Ви подчинени някога да е отсядал на палатка? Някога да е събирал дърва за огън? Някога да е палил сам огън, без бензин или газ, или въглища, или на барбекюто си, което струва повече от 2-3 пенсии на майка му?
  И отново да изтъкна, за да можете да направите адекватни законови рамки в дадена област, би следвало поне някой от тези, които ги правят да имат поне малка представа от поне малка част от това за което става дума!
  Но това у Ваше село/партия го нема, Г-жо Ангелкова(съжалявам Ви единствено за това, че носите толкова хубаво име, другото Ви е плява!).

  С неУважение,
  Димо Василев

  8000

  1

  narisuvan

  15.06 2019 в 15:19

  Г-жо Ангелкова,
  Била ли сте някога на почивка в съседна Гърция? Ако да, то е много вероятно да сте минали, на път за 24 звездния хотел, покрай някой къмпинг. Ако не сте запозната, Г-жо Ангелкова, там се заплаща такса за разпъната палатка или за брой почиващи. Таксите са символични. Например, миналата година бяха от сорта на 5-6 евро на човек, на вечер. В къмпингите от този свободен тип има огромни места за разполагане на палатки, кемпери, автомобили, шатри, хамаци и каквото още не сте използвали или чували някога през живота си, но това са нещата, които хора като мен и много други в България търсят. Освен това има и хладилник за всяко определено място за палатка, тоалетна, която се ползва от 10-тина палаткови лагера, душове, електричество... Свободата на това, да си направиш почивката по твой вкус, да си купиш продукти от магазина и да си ги сготвиш сам, да си нарежеш салатката сам, да си направиш барбекюто сам, да си подредиш катуна сам и на края на почивката, да си събереш всичко сам
   
  X

  Сърбия - приятел или враг