10 причини да посетите Букурещ

Теодор Спасов 14 април 2018 в 07:40 37369 0

Снимка Теодор Спасов

Най-големият град в Румъния и нейна столица е Букурещ. Градът е известен и като „малкия Париж“ поради архитектурната му прилика с френската столица.

Букурещ е главният град на Румъния от 1862 г. Оттогава е център на румънската политика, култура и изкуство. Населението му към януари 2016 г. е 2 106 144 души, което го нарежда на 6-о място в класацията на най-населените градове в Европейския съюз (без предградията).

От началото на 21. век градът се радва на изключително висок за Източна Европа културен и икономически подем. Букурещ е най-популярната туристическа дестинация в Румъния и предлага много и разнообразни забавления, както и десетки културни забележителности. Градът е особено пленяващ и само един уикенд надали би ви бил достатъчен, за да му се насладите пълноценно. Ето само 10 причини да посетите румънската столица:

1. Красивият градски център

В началото на 20-и век Букурещ се прочува като „малкия Париж“ или „Париж на Изтока“. Градът и до днес се краси от автентични сгради от началото на миналия век, построени от френски архитекти, въпреки че неведнъж е бил разрушаван при бомбардировки и земетресения.

Букурещ днес е характерен със своите широки булеварди, красивите фасади на внушително големите сгради, многото фонтани и големите градски паркове. Където и да се озовете в центърана града, навсякъде ще има нещо което ще ви впечатли със своята архитектурна красота.

Особено впечатляващ е контрастът между сградите от различни епохи в историята на Румъния, които стоят една до друга. На много места в центъра на града може да се видят една до друга сгради от времето на кралска Румъния, от времето на Чаушеску (фасадите на много от които наподобяват поне малко от облика на Париж) и стъклени сгради от нашето съвремие. Има и много реновирани стари сгради, при които старите фасади са запазени откъм улицата, а назад се вижда стъклена модерна архитектура.

2. Сградата на парламента

Сградата на парламента в Букурещ е същински дворец, засенчващ дори този във Версай със своята пищност. Освен с мрамора, златото, среброто, кристала и другите вложени в нея скъпи материали, тя е особено впечатляваща поради няколко основни факта:

- представлява най-тежката сграда в целия свят;

- тя е втората най-голяма по площ административна сграда в света след тази на Петнагона в САЩ;

- тя е най-скъпата административна сграда в света, като пазарната ѝ стойност възлиза на над 3 милиарда евро;

- основната конструкция на сградата е завършена само за шест години. Първата копка на румънския парламент, тогава „Дом на републиката“, е направена през лятото на 1984 г. по инициатива на тогавашния диктатор Николае Чаушеску и на неговата съпруга Елена. Цялата сграда е построена с материали от румънски произход. За да бъде построена сградата на това място само за две години са били разрушени манастир, болница, сградата на националния архив и 37 стари фабрики и работилници, а 40 000 души са били преселени другаде. Поне 20 000 души са работили на обекта (според някои източници броят им достига 100 000), понякога на три смени, като хиляди загиват по време на самия строеж.

Днес, освен парламента и Сената, сградата помещава още международен конферентен център и три музея – Музеят на съвременното изкуство, Музеят на комунистическият тоталитаризъм и Музеят на двореца, който осигурява достъп на туристите до едва 3 процента от цялата сграда.

Важно: Поради големия интерес, посещението на Парламента от туристи става само чрез предварителна резервация на билети за определена група. Влизането става само с екскурзовод, като разходката из големите мраморни коридори и украсени с тежки и скъпи орнаменти зали на сградата продължава около час и половина.

3. Големите градски паркове

Жителите на Букурещ са благословени с няколко чудесни градски градини. За тяхното подобряване са инвестирани много средства през последните години, като усилията не са били напразни. Днес парковете на Букурещ са не просто места за отдих, но също така са и сред основните атракции на града. Най-големият парк в града е Херъстръу, открит още през 1936 г. Това без съмнение е един от най-красивите и приятни за отдих места в румънската столица. В него има голямо езеро, на което е и кръстен самият парк, десетки тематични градини (например японска градина), фонтани, скулптури, много детски площадки и широки велоалеи.

Един от най-старите паркове в Букурещ обаче е централната градина Чишмиджу. Името ѝ идва от турски и буквално означава „градина“. Създаден в първата половина на 19. век, в този парк има изкуствено езеро, в което плуват дървени лодки, красиви мостове, редки дървесни видове от цяла Румъния, както и десетки площадки и паметници. Това, което отличава парка от другите в града е, че в него през цялото време се чуват гласовете над прелитащите над него гарвани, които търсят храна около езерото без да бъдат прогонвани.

Другите не по-малко красиви паркове в града са Киселев, Ботаническата градина, Карол и други, разположени в целия град, предимно около
периферията на центъра.

4. Триумфалната арка

Както в големия Париж, така и в малкия Париж една от основните забележителности е триумфалната арка. Тази в Букурещ е построена през 1936г. в чест на жертвите в Първата световна война и на независимостта на Румъния, получена през 1878 г. Арката е висока 27 метра и днес големите военни паради на 1 декември, когато е националният празник на Румъния, се провеждат тъкмо около тази арка.

5. Музеят на селото

Музеят на селото в Букурещ определено е една от забележителностите, които задължително трябва да посетите, за да усетите духа на румънското село. Той е създаден през далечната 1936 г. и представлява открит етнографски парк, разположен непосредствено до парка Херъстръу – един от най-големите паркове в града и само на 3 минути пеша от Триумфалната арка. Етнографският парк разполага с 272 автентични селски къщи, дворове и ферми, пренесени в Букурещ от цяла Румъния.

Мястото е изключително красиво и романтично, като забавлява както възрастните хора, така и децата. В него се отглеждат животни като кокошки, патици, козички и други, които се разхождат свободно из парка и децата ви биха могли да погалят, стига животинките да им позволят.

6. Другите музеи

Освен представените до тук музеи – Музеят на селото и тези в сградата на парламента – в Букурещ има още десетки музеи, които със сигурност няма да съжалявате, ако успеете да посетите. В града има десетки галерии по изкуствата, исторически, военни и археологически музеи. Но сред най-интересните определено е музеят „Котрочени“, който в миналото е бил стар кралски дворец, а днес в него се помещава щабът на президента на Румъния. В него може да видите няколко стаи, украсени от румънската кралска династия. Националният музей на
румънската история също е една от най-интересните за посещение забележителности в града, което важи и за Музея на историята на еврейската общност в Румъния. А от пролетта на тази година в Букурещ може да посетите и Музея на кича, който представя липсата на добър вкус в нова и много интересна светлина.

7. Старият град

Старият град на Букурещ без съмнение е сред задължителните за посещение места в града. Именно това място е сърцето на румънската столица, където кипи живот по всяко време на денонощието. Характерни за стария град са можеството алтернативни барове, ресторанти и
нощни клубове, сгушени край павираните изцяло пешеходни улички. Старият град без съмнение е най-мултикултурното и пъстро място в града. В него може да хапнете традиционна храна от целия свят, да се радвате на разнообразна музика в баровете и клубовете, да купите сувенири за спомен и подаръци за роднини, приятели и колеги.

Почти всички сгради в тази част на Букурещ са автентични и на стотици години. Голяма част от нея обаче е разрушена в края на 70-те и началото на 80-те години, като на мястото на старите постройки са издигнати нови големи жилищни блокове и булеварди. Въпреки това обаче духът на съществуващата към днешна дата част от Стария град е запазен и всеки посетител на града може да се впусне в автентичната атмосфера на миналите векове.

8. Църквите и манастирите

Няма как да посетите Букурещ и да не забележите колко много църкви и манастири има в града. Те са буквално на всяка крачка, като местните хора, които ги посещават, изглеждат наистина доста набожни. Макар и в града да няма голяма катедрала, която да е основна забележителност по подобие на повечето европейски столици, техният брой, екстериорът и интериорът им са наистина впечатляващи. Най-популярните сред туристите църкви в града са Патриаршеската катедрала, манастирът „Антим“ и църквата „Михаил Вода“. Но в която и църква в града да влезете, със сигурност тя ще Ви впечатли със своя поддържан вид.

9. Бутиците

В Букурещ има магазини на почти всички популярни в цял свят марки за дрехи, както и няколко големи търговски комплекси, в които може да си купите нещо за спомен.

Но в никакъв случай не подценявайте и възможността да си харесате нещо в някой от многото китайски магазини за дрехи в града. Повечето от тях са големи, като стоките им са доста по-разнообразни и по-евтини от тези в китайските магазини в София например. Така за неголяма сума пари може да си купите няколко неща за обличане, които в България най-вероятно ще ви излязат по-скъпо.

10. Съвсем близо е до България

Близостта също е причина да посетите румънската столица. Тя се намира само на около час от град Русе и на едва около 70 километра от границата с България. До нея може да достигнете с автомобил, влак, автобус, с такси от Русе, че дори и със самолет от София.

Пътят до Букурещ продължава около 6 часа с автомобил, като в сайтовете за настаняване може да наемете уютни апартаменти в центъра за по-малко от 100 лева на ден. Приблизително толкова струва и настаняването в двойна стая в хотел в централната част на града. В Букурещ и множество хостели, където може да пренощувате на почти символични цени. Освен близостта, едно от най- големите предимства на града е, че всичко струва малко повече или малко по- малко отколкото в България. Ако все още не сте посетили румънската столица, то със сигурност няма да съжалявате, ако я посетите скоро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови