Чадърите и шезлонгите по Черноморието ще са пак скъпи това лято

OFFNews 21 април 2022 в 09:43 8288 3

С приключването на пандемичната обстановка свършват и облекченията, които туристите по българското Черноморие ползваха на плажа. Шезлонгите и чадърите за предстоящия летен сезон няма да бъдат с намалени цени, обясниха от Министерството на туризма, цитирани от TravelNews.

Концесионерите и наемателите на плажове повече не могат да получават намаления в таксите към държавата и съответно те не могат да предложат по-ниски цени на услугите към туристите.

Министър Христо Проданов обясни, че концесионерите ще трябва сами да решават дали да оставят по-ниски цени на плажните принадлежности или въобще да нямат такива. Но обеща контролът от страна на ведомството му да е засилен. В техните договори са посочени максимални цени на шезлонгите и чадърите, които не могат да превишават, като те варират от 5 до 15 лв. за брой в зависимост от местоположението. Най-скъпи са традиционно в големите курорти Златни пясъци, Слънчев бряг, Свети Влас и Созопол.

Връщането на високите цени неизбежно ще се отрази и на притока на туристи, твърдят хотелиери и туроператори. 

Миналата година в едва 11 от общо 132 плажа по нашето Черноморие принадлежностите бяха безплатни. На останалите цените варираха между 1 лв. и 10 лв. Тогава за второ поредно лято Министерството на туризма предложи на стопаните на плажовете да намали концесионните такси и наеми с до 50%, ако предоставят пропорционална отстъпка от цената на плажните услуги за курортистите. Мярката беше стъпка към привличане на повече български летовници, както и в помощ на хотелиерите, които включват цената в пакетите за почивка.

Около половината от фирмите-стопани свалиха цените наполовина. Едни от най-високите такси бяха на "Божурец - Топола", който се намира между Каварна и Балчик, както и на "Смокините-юг" в Созопол - там чадърите струваха по 15 лв., а шезлонгът по 10 лв. 

Министерството на туризма вече обяви нови 27 търга за наем на плажове по Черноморието за период от 5 г.

В момента текат процедурите за „Царево – Попски“, „Елените 1“, „Бяла Централен 3“, „Поморие – Буната“, „Къмпинг – Китен“, „Къмпинг – Делфин“, „Божурец – Попола 2“, „Бяла – Централен 5“, „Рибарски – изток“, Варна, „Рибарски – запад“, „Крапец – север“, „Фичоза“ – Варна, „Попски плаж – север 5“ - Царево, „Поморие – Почивни станции“, „Моби Дик“ - Варна, „Бяла – Централен 1“, „Бяла – Чайка“ и „Нов плаж“.

Прави впечатление, че обратно на логиката колкото е по-малък е плажът, толкова по-висок наем искат от министерството. Така например за атрактивния плаж „Поморие - Буната“, който е с размер на 2574 кв. м, държавата поставя начална цена на търга 8725,56 лв. без ДДС. Докато за плаж „Къмпинг Делфин“, който е с два пъти по-голяма активна плажна площ от 5261 кв. м, началната тръжна цена е 11 398 лв. без ДДС.

Подобен е случаят с тръжните цени на „Божурец – Топола 2“, който е с активна плажна площ 4341 кв. м. Началната цена на търга е 3693,60 без ДДС. В същото време за два пъти по-малкия плаж „Нос Иканталък“, който е с размер на 1573 кв. м, държавата провежда търг с начална цена 8044.07 лв. без ДДС.

Търговете се провеждат от дирекция „Управление на морските плажове“ в Министерството на туризма, която се оглавява от Екатерина Дацова. Тя е от времето на министър Николина Ангелкова (ГЕРБ) и не беше сменена от служебния министър Стела Балтова и от сегашния министър Христо Проданов. Срещу Дацова е имало сигнали и разследване от редица институции, сред които и НАП, във връзка с нейната работа и доходи, разкри миналата година OFFNews. Тя е доведена дъщеря на бившия градски прокурор на София Нестор Несторов. Нейният брат е Александър Несторов, който е депутат от ДПС. Наскоро Ангелкова се разграничи от Дацова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2910

2

ivenco

21.04 2022 в 11:06

Само не Крапец-север.Не искаме концесионер там.Хубаво си беше миналото лято.А ако не намерят и за Делфин,ще се върна пак там. ;)