Без палатки и в планините, забраняват цяла България за диво къмпингуване

OFFNews 12 март 2016 в 09:36 92665 126

Снимка planinar.org

Всеки, който опъне палатка в България, извън категоризиран къмпинг, ще се наказва с глоба 200 лева. Същото очаква и собствениците на каравани и кемпери, ако се настанят на диво място в природата.

Това предвиждат промените в Закона за туризма, публикувани за обсъждане от министерството на Николина Ангелкова. Според проекта се създава нов член 207 с още две алинеи, които гласят: 2. В случаите по ал. 1, когато от къпмингуването e настъпило увреждане на пясъчните дюни, флората и/или фауната, замърсяване на околната среда, пожар и/или други вредни последици за природата, наказанието е глоба в размер на 1000 лв., освен ако деянието не подлежи на по-тежко наказание. Лицето носи и имуществена отговорност за причинените вреди.

(3) Който предоставя обособени терени за къмпингуване в нарушение на разпоредбата на чл. 128, т. 1, б. „л” се наказва с глоба в размер на 3 000 лв. или имуществена санкция в размер на 5 000 лв.”. 

Преди дни депутатите приеха промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, според които дивото къмпингуване, както и паркирането на 100 м от плажа по цялото българско Черноморие е забранено. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!