16 000 китайци посетили България през 2014 година

OFFNews 30 март 2015 в 17:47 1665 0

Николина Ангелкова и Ли Дзиндзао

През 2014 година страната ни е била посетена от близо 16 хил. китайци, от които 14 хил. са били туристи. Това е над 30% ръст спрямо 2013 г.

Това стана ясно след срещата на министърът на туризма Николина Ангелкова с председателя на Китайската национална туристическа администрация (CNTA) Дзиндзао Ли, който е на работно посещение в България по нейна покана.

„Тази статистика показва постоянно растящия интерес на китайските туристи към България като атрактивна европейска дестинация. С общи усилия съм убедена, че за много кратък период от време можем да посрещаме по 216 хил. китайски туристи, а защо не и повече“, каза министър Ангелкова.

Основна тема на разговора бяха възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество в сектора и конкретни мерки за повишаване обмена на туристи. Двамата се договориха да бъде подписано споразумение за увеличаване на туристопотока между България и Китай.

Ще се работи върху възможността да се изпращат китайски туристи по техните социални програми у нас. Освен това ще бъдат проучени и възможностите за създаване на Българо-китайска туристическа камара.

Ангелкова каза още, че министерството подготвя тур за журналисти и туроператори от Китай, за да посетят страната ни и да видят някои от най-големите ни забележителности.

Китайският й колега акцентира, че за увеличаване на туристопотока е важно и създаването на допълнителни удобства за туристите – информация на китайски език на туристическите обекти, лесни и удобни транспортните връзки, храна, съобразена с техния вкус.

Той прояви особен интерес към комбинираните туристически оферти, съчетаващи културни маршрути, СПА процедури, зимни спортове.

Дзиндзао Ли покани Ангелкова на предстоящото туристическо изложение в Сиан на 18 юни. Тя от своя страна обеща, че ще присъства и ще проучи възможностите за провеждане на българо-китайски бизнес форум по време на борсата.

Ангелкова обясни, че министерството работи по създаването на общи туристически продукти със страните от региона, които да предложат на китайските туристи.

Силен интерес бе проявен както към комбинираните маршрути в региона: България – Турция – Гърция и България – Румъния – Сърбия, така и към страните-членки на ЕС.

„В постоянен контакт сме с Министерството на външните работи и търсим всички възможности, както за облекчаване на процедурите за издаване на визи, така и за увеличаване на консулските ни представителства, при засилен интерес на вашия пазар“, подчерта Николина Ангелкова.

Двустранните отношения в туризма имат отлични перспективи за разширяване и в контекста на Меморандума за разбирателство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), формат 16+1, допълни тя.

„Подготвяме тур за журналисти и туроператори от Китай, които да посетят страната ни и да видят някои от най-големите ни забележителности“, каза Николина Ангелкова. Китайският й колега акцентира, че за увеличаване на туристопотока е важно и създаването на допълнителни удобства за туристите – информация на китайски език на туристическите обекти, лесни и удобни транспортните връзки, храна, съобразена с техния вкус и др. Особен интерес бе проявен към комбинираните туристически оферти, съчетаващи културни маршрути, СПА процедури, зимни спортове и др.

Дзиндзао Ли покани Николина Ангелкова на предстоящото туристическо изложение в Сиан на 18 юни. Тя се ангажира да присъства, като ще бъдат проучени възможностите и за провеждане на българо-китайски бизнес форум по време на борсата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!