Синодът влиза в Националния съвет по туризъм, но без право на глас

OFFNews 13 февруари 2015 в 14:38 3206 2

Снимка Сергей Антонов

Светият Синод ще има представител в Националния съвет по туризъм, който обаче няма да има право на глас, а ще може само да участва и да се изказва по време на заседанията.

Това стана ясно след днешната среща на министра на туризма Николина Ангелкова с патриарх Неофит.

Двамата договорили в най-кратки срокове да бъде изготвено и сключено споразумение за партньорство между Българската православна църква и Министерството на туризма.

В дейността на Съвета могат да участват и други заинтересовани страни, съгласно правилника за дейността му.

Били са обсъдени и възможностите за популяризиране на свети места – храмове и манастири, чудотворни икони, свети мощи и др. православни светини и включването им в туристически пакети, както и на разработване на маршрути за православни поклонници с предвидено участие в богослуженията от годишния и денонощния цикъл.

Очаква се Светият Синод да предостави списък със значими православни паметници и артефакти, които да бъдат фокус на тематични филми и други рекламни материали.

Представителите на Светия Синод са изразили мнение, че в момента поклонническият туризъм у нас не е достатъчно добре развит. „Надявам се на вашата подкрепа, за да можем заедно да идентифицираме значимите православни паметници и да развиваме културно-историческия туризъм, част от който е и поклонническият“, отвърнала Ангелкова.

Синодът и Ангелкова се обединиха около мнението, че трябва да бъде намерен механизъм част от приходите от туристически такси да остават в конкретните туристически обекти и да се използват за поддържането им.

Ще се работи и за регламентиране използването на православните храмове с туристически цели, така че да не се нарушава редът, а информацията, която се поднася в храма на туристите да е коректна и съобразена с православните традиции.

„В момента всеки може да упражнява професията екскурзовод, без да отговаря на някакви специфични изисквания. Затова работим за регламентиране на тази дейност и разчитам на вашата помощ, за да създадем правила за посещение и представяне на културно-религиозните ни паметници“, каза министър Ангелкова.

На срещата са присъствали и Ловчански митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, както и други представители на Светия Синод.

Националният съвет по туризъм беше създаден по време на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и се запази след разделянето му на три отделни ведомства. Той е консултативен орган, който подпомага министъра при формирането и провеждането на държавната политика в областта на туризма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови