Записите на прокуратурата по 'Президент гейт' все едно били писани от ДАНС

OFFNews Последна промяна на 31 януари 2020 в 10:25 1932 2

Изнесените от прокуратурата записи на разговори между президента Румен Радев и командващия ВВС ген.-майор Цанко Стойков предизвика полемика сред юристи. Според някои от тях разпространяването на СРС-та, за да се мотивира питане до Конституционния съд, е в конфликт с разпоредба на Наказателния кодекс, предвиждаща затвор за разпространяването на СРС извън целите на наказателното производство.

"Тези материали, които са публикувани гордо на сайта на прокуратурата, са написани, все едно са писани в ДАНС или в някоя метеорологична станция - "висока степен на вероятност", "много е вероятно", "много е достоверно", може би ще вали, може би няма да вали и т.н. И когато това се отнася до длъжностни лица, заемащи отговорни постове в държавата, включително държавен глава, това според мен е обидно за нацията", коментира бившият председател на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков пред БНР.

"За мен въпросът с публикуването на тези материали – нещо, което е озаглавено постановление, няма белезите на юридически документ, правен, процесуален акт, и звукозаписи, снети на хартиен носител, за мен това е недопустимо", подчерта Рашков. Според него публикуването на такива материали е забранено от Наказателния кодекс.

"И не мога да си обясня самодоволството, с което са публикувани тези материали, в грубо противоречие с наказателния закон. Прокуратурата у нас и по конституция, и по закон бди за спазването на закона от всички. Очевидно обаче не бди за спазването на закона от самата прокуратура. И този пример се дава от новия главен прокурор", допълни Рашков.

Той уточни, че член 145 от Наказателния кодекс е гаранцията, че и забраната в чл. 32 от Закона за СРС ще се спази. По такъв начин се охраняват основните права и свободи на гражданите - забранявайки изнасянето на информация чрез приложени специални разузнавателни средства. "Това е рецидив. Случаят с лекарите в Горна Оряховица – специални разузнавателни средства бяха изчетени от Цветан Цветанов в парламента, след което се намери един прокурор, който каза, че това не е престъпно, не е нарушение даже…", напомни юристът.

"В конкретния случай бих предложил да се извърши проверка не толкова на самите звукозаписи, снети на хартиен носител и публикуване на сайта на прокуратурата, колкото по един друг въпрос: от кой съдия е взето разрешението за използване на СРС. Защото от тези материали това не е ясно", коментира Бойко Рашков.

Според него компетентен е военен съд по казуса с началника на ВВС. "Ако бях в предходното ми битие на председател, бих предложил да се провери дали е спазен редът за използване и прилагане на СРС", допълни Рашков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2103

2

Дедовия

31.01 2020 в 19:50

Бе те виждат, ама вождът не е разрешил да се обаждат!

5591

1

zuljin

31.01 2020 в 10:45

Освен, че всяко от действията на Гешев е подсъдно и за затвор, това е опит за държавен преврат!!!!
...и никой от еврогейските клоуни не вижда какво става???