Втори опит: Избират 3 дни още шестима прокурори за Кьовеши

OFFNews 08 септември 2021 в 09:27 1843 0

Снимка БТА архив

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет започва днес избор на 6 европейски делегирани прокурори. Кандидатите са 21, те ще бъдат изслушани в два последователни дни, а на 10 септември ще е гласуването кои от тях да работят с Лаура Кьовеши. 

Това е втори опит страната ни да излъчи европейски делегирани прокурори, защото квотата за страната ни е 10. След края на първата процедура обаче Европейската прокуратура одобри само четирима от предложените. Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши настоява за запълване на квотата.

В края на август и началото на септември от участие в сегашния подбор се отказаха зам.-шефът на окръжната прокуратура в Бургас Светослав Маринчев и Вилислава Ангелова от спецсъда. 

Днес ще бъдат изслушани Анита Джамалова – заместник-административен ръководител на Окръжна прокуратура – Перник, Анна Алексова – прокурор в Софийска градска прокуратура, Атанас Атанасов – съдия в Софийски градски съд, Бисера Калпакчиева – прокурор в Окръжна прокуратура – София, Бойко Атанасов – следовател в Следствения отдел в Софийска градска прокуратура и Виктор Тарчев – прокурор в Софийска градска прокуратура, Галина Господинова-Стефанова – съдия в Софийски районен съд, Димитър Халачев – следовател в Следствения отдел в Специализираната прокуратура, Елена Попова – съдия в Специализирания наказателен съд, Здравена Янева – прокурор в Районна прокуратура – Пловдив и Ивайло Илиев – заместник-административен ръководител на Окръжна прокуратура – Кюстендил, съобщи ВСС. 

Утре на ред са Ирина Арменова-Янчева – прокурор в Специализираната прокуратура, Карамфила Тодорова – съдия в Софийски градски съд, Мария Тодорова – прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив, прокурорите от Софийска градска прокуратура - Милко Момчев и Николай Русинов, и Пламен Петков – административен ръководител на Районна прокуратура – Сливница, Радостин Петров – съдия в Окръжен съд – Варна, Станислав Стойков – прокурор в Софийска градска прокуратура, Стоян Лазаров – заместник - административен ръководител на Военно-окръжна прокуратура – София и Яна Николова – прокурор в Окръжна прокуратура – Шумен.

В рамките на 10 минути магистратите ще представят кандидатурата и мотивите си за участие и ще отговарят на въпроси на членовете на Прокурорската колегия. В рамките на изслушването се прави преценка за уменията и качествата на кандидатите, съобразно следните критерии - практически опит в наказателното производство на финансови, данъчни и икономически престъпления; опит в международното сътрудничество по наказателно-правни въпроси и провеждането на трансгранични разследвания, съобразно разписаните в Регламента правомощия за тясно сътрудничество и консултации с други европейски делегирани прокурори; степента на познаване на институционалната правна рамка на Европейския съюз; статута и функциите на Европейската прокуратура; спазване на високи етични стандарти; почтеност, дисциплинираност, умения за комуникация и работа в екип, уточняват от ВСС. 

В петък Прокурорската колегия ще подложи на отделно гласуване по азбучен ред всеки един от 22-мата кандидати, като членовете на Колегията имат право да гласуват в подкрепа на повече от един кандидат, но не повече от броя на обявените 6 места за европейски делегирани прокурори от България. За излъчените кандидати ще бъде уведомен Европейския главен прокурор чрез Министъра на правосъдието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!