Внесена е първата жалба срещу носенето на маски

OFFNews Последна промяна на 31 март 2020 в 10:50 17988 2

Снимка Pixabay

Адвокатът и общественик Николай Хаджигенов обяви, че внася във Върховния административен съд жалба срещу задължителното носене на маски за лице на публични места.

Юристът обжалва заповедта на министър Кирил Ананиев от 30 март като като неправилна, незаконосъобразна и постановена в нарушение на установените правила. Тя бе издадена на основание чл. 63 ал. 1 от Закона за здравето - за мерките в епидемична обстановка.

Тезата на Хаджигенов е, че законодателят сам е записал, че държавните органи трябва създадат необходимите условия за изпълнение на мерките, а средствата за това идват от държавния или от общинския бюджет. Т.е. не е редно, според него, да се изисква задължителна употреба на предпазни средства, ако държавата не е осигурила такива.

"Обжалваната заповед не предвижда осигуряването на защитни средства, но предвижда санкции в огромни размери от неизпълнението ѝ", посочва адвокатът и добавя честата липса на маски в аптечната мрежа.

Генов настоява съдът да спре предварителното изпълнението на заповедта до окончателното произнасяне.

От няколко дни полицията започна и акции по глобяване на нарушители на друга заповед на Ананиев - за събиране на групи и разходка в паркове и детски площадки. Глобата за нарушителите е 5000 лева.

Засега няма съдебна практика по обжалването на тези глоби. Адвокати, с които OFFNews разговаря, са разединени в мнението си дали тези глоби са събираеми. Според някои те ще паднат при обжалване в съда. Други смятат, че законността им е бетонирана с извънредните законодателни мерки и е много вероятно съдиите да не приемат възражения по тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2015

2

No matter what

31.03 2020 в 13:08

Защото за жалост всеки е свикнал да се оплаква и недоволства, без дори да се замисли защо..
А напротив, трябва да се радваме, че положението започна да се овладява още от самото му начало с подобни превантивни мерки от държавата. От там вече зависи отговорността в поведението на всеки един...

2000

1

Billy111

31.03 2020 в 11:30

Не мога да разбера защо трябва да се протестира, хейти и неприема всяка една въведена мярка. Няма нужда от такива неща в момента, нека поне за няколко седмици да бъдем по-добри и да спазваме стриктно всички мерки, за да не ни застигне и нас случващото се в Италия. Тогава вече ще бъде много страшно!