ВАС спаси временно парника за краставици на Доган в Росенец

OFFNews 20 декември 2021 в 19:11 4138 1

Имението в Росенец и оранжерията

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението за събаряне на оранжерията в летния сарай на Доган в парк "Росенец" и го върна за ново разглеждане на Бургаския административен съд, който беше решил по-рано, че постройката е незаконна и трябва да се събори за сметка на собственика фирма "Хермес Солар".

ВАС e приел аргументите на близката до Доган фирма, че първоинстанционният съд не е успял напълно да изясни какъв точно тип постройка представлява оранжерията,
нито е установил кога е построена. Собственикът на сградата иска запазването на парника, позовавайки се на търпимостта. "Първоинстанционният съд е допуснал съществено нарушение на съдопроизводствените правила, произнасяйки се без да събере необходимите за правилното решаване на спора доказателства", се казва в решението на ВАС.

В него се допълва, че съдът е бил длъжен да назначи допълнителна техническа експертиза на парника. За решението съобщи първи гражданският активист Николай Неделчев, който припомня и други знакови решения с участието на съдия Бранимира Милушева от ВАС като запазването в тайна на стенограмата от срещата за КТБ в президентството.
За оранжерията в летния сарай се разбра по време на гражданските протести, започнали след дебаркирането на Христо Иванов с гумена лодка на плажа до имението. Месец по-късно Община Бургас най-после се активизира и направи проверка на законността на резиденцията. Тогава се оказа, че за част от построените обекти няма документи. Oранжерията, в която Доган отглеждал био краставици и домати, няма строителни книжа и инвестиционен проект. Заповедта на общината за събаряне на обекта очаквано бе обжалвана от фирмата "Хермес солар", която се води формален собственик на сарая.

От документите по делото на първа инстанция става ясно, че преди близо седем години фирмата е подала уведомително писмо до общината, че ще изгради оранжерия с площ до 200 кв. м, за което не се изискват специални документи. През август 2020 г. служителите на общината обаче откриват, че оранжерията всъщност е 500 кв. м, което попада в V категория сгради. За такива обекти са нужни инвестиционен проект и строителни разрешителни. Издадена е заповед за събаряне за сметка на собственика – "Хермес солар".
Фирмата обжалва заповедта пред Бургаския административен съд. Вещото лице по делото установява, че става дума не за една оранжерия, а за три, които са свързани една с друга. Общата им площ е 912 кв. м., което е почти един декар. Вещото лице по делото казва, че конструкцията на парници може да се демонтира, а бетонните основи са плитки и могат да бъдат махнати без остатък. Поради това експертизата сочи, че парникът изглежда като преместваем обект.

Съдия Веселин Белев не приема довода на вещото лице, че оранжерията прилича на преместваем обект, но кредитира по делото останалите данни в експертизата. Поради тези
неясноти обаче решението на съдия Белев пада пред върховния съд и друг съдия в Бургаския съд ще трябва да се произнесе по спора. През миналата седмица фирмата, която притежава земята под летния сарай, загуби делото срещу вписването в кадастъра на плажа до резиденцията. Преди това на първа инстанция бе загубено и делото за двуетажната  къща, построена на плажа. Тя бе обявена за незаконна и подлежаща на събаряне.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика