ВАС отмени решение на КЗК: На 'Капитан Андреево' ще има държавна лаборатория

OFFNews 27 март 2023 в 15:31 6951 3

съд

Снимка Архив

ВАС смята, че определението на КЗК страда от пороци.

Върховният административен съд отмени окончателно определение на Комисията за защита на конкуренцията от 2 март 2023 г. С него антимонополният орган спря временно процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставката на техническо оборудване за дейността на Централната лаборатория за химични запитвания и контрол.

Процедурата през КЗК е блокирана по жалба на „Интерпред Еврологистик“ ЕООД.

ВАС обаче оставя без уважение като неоснователно искането на дружеството за налагане на временна мярка "спиране на процедурата".

Обществената поръчка е била открита на 18 януари 2023 г. с решение на директора на ЦЛХИК. Лабораторията е към Българската агенция по безопасност на храните и в нея се извършват и изследвания на пробите от ГКПП "Капитан Андреево".

Върховните магистрати приемат, че изложените от възложителя (ЦЛХИК) съображения пред КЗК, както и приложените доказателства обосновават превес на обществения интерес от продължаването на процедурата по възлагане на обществената поръчка. Антимонополната комисия е трябвало да съобрази, че отрицателните последици от всички интереси, които могат да бъдат увредени – включително интересите, свързани с отбраната и сигурността, превишават ползите от налагането на временната мярка.

Определението на КЗК е постановено в нарушение на разпоредбите на Закона за обществените поръчки, тъй като не са отчетени принципите на спешност и неотложност. Спешността и неотложността на провеждането на обществената поръчка са обосновани и с представеното от възложителя писмо от зам. изпълнителния директор на Генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност" в Европейската комисия. В него се поставят въпроси – одитни препоръки, които засягат Системата за лабораторен контрол на остатъци от пестициди и ветеринарномедицински лекарства.

ЕК изисква от страната ни да докаже, че лабораториите за изпитване имат подходящо оборудване за контрол на остатъчните вещества от пестициди, митотоксини и остатъци от ветеринарномедицински продукти.

Върховните магистрати считат, че определението на КЗК е неправилно и при постановяването му са допуснати пороци, които са основание за неговата отмяна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2011

3

Xdr24343

27.03 2023 в 20:42

2. опетков

Вноса е от малко фирми. “едва 1%” ще ги хване

3700

2

опетков

27.03 2023 в 17:50

Хайде нека да не преиграваме. На проверка се подлагат едва 1% от преминаващите камиони. Така че независимо дали държавна или частна, лабораторията не може да спре "отровителите". Всичко това, което се разиграва през последните години е един фарс на едни псевдоборци и "спасители" на "народа". Крадецът вика "Дръжте крадеца".

5827

1

pisnamiotmutri

27.03 2023 в 16:27

Границата на Европа дадена на частници. Това само един престъпник и убиец, който не цени здравето на народа може да го допусне.
 
X

Да помогнем на украинските деца!