ВАС остави Българско лято в списъка по Магнитски, но ще участва в изборите

OFFNews 22 юни 2021 в 20:10 2103 0

Върховният административен съд няма да се занимава с жалбата на партия "Гражданска платформа Българско лято", която беше внесена против решението на Правителството от 4 юни да я включат в списък за предприемане на действия заради наложените от САЩ санкции на български лица. Решението да остави без разглеждане жалбата може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС. Партията на Васил Божков, който е в списъка на САЩ по закона Магнитски обаче може да участва в изборите.

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято против Решение № 441 на Министерския съвет от 04 юни 2021 г. за предприемане на действия във връзка с наложените от Съединените американски щати санкции на български лица, съобщиха от съда. 

Върховните магистрати приемат, че оспореното решение на Министерски съвет само по себе си по никакъв начин не засяга възможността на политическа партия „Гражданска платформа Българско лято“ да участва в насрочените за 11.07.2021 г. избори за народни представители. Правото им на участие е обезпечено с регистрацията им с Решение № 131-НС от 26 май 2021 г. на ЦИК и с изтичане на преклузивните срокове за заличаване на регистрацията им преди тези избори. В хипотезите на чл. 137, ал. 1 от Изборния кодекс само съответната партия може да поиска заличаването на регистрацията й за участие в изборите и то не по-късно от 32 дни преди изборния ден (който срок вече е изтекъл), а не служебно от ЦИК.

Поради това понастоящем не е налице законов интерес, свързан с политическата партия, която оспорва акта на Министерския съвет и положението, което се създава като преки административни последици за същото лице по силата на този акт.

По отношение на искането за спиране на предварителното изпълнение на акта на Министерски съвет върховните магистрати приемат, че не са ясни фактическите обстоятелства за настъпили вреди. Жалбоподателят не е описал конкретни доводи в тази насока, извън поддържаните възражения по законосъобразността на решението на МС, които са несъотносими към предварителното му изпълнение, а касаят спора по същество. Поради това искането е недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови